Hoe vaak heeft de gemiddelde Nederlander seks? En zijn we behouden in bed vergeleken met andere landen?


Je zult het jezelf vast wel eens afvragen: hoe vaak heeft iemand gemiddeld seks? Misschien omdat je je eigen seksleven, of gebrek daaraan, wil vergelijken, of gewoon omdat je nieuwsgierig bent. Want hoewel Nederland een vrij open minded landje lijkt, praten we toch niet allemaal even graag open over seks. Dus we vergelijken onszelf dan maar met de gemiddelden. En hoeveel is dat gemiddelde dan? En zijn we daarmee behouden, of juist niet, vergeleken met andere landen?

Hoe vaak doen we ‘het’ gemiddeld?

Het antwoord op die vraag is vooral afhankelijk van de leeftijd. Uit onderzoek is gebleken dat het gemiddelde tussen 1 en 2 keer per week ligt:

  • ben je tussen 18 en 29 jaar, dan is het gemiddelde 112 keer per jaar;
  • in de leeftijd van 30 tot 39 neemt dit af naar 86 keer per jaar;
  • en van 40 tot 49 is dit nog 69 keer per jaar.

Wat dit nog niet zegt, is hóe je seks hebt. Waar je misschien uitgaat van de traditionele vorm van seks, namelijk met een partner, kunnen andere manieren van seks ook prima meegeteld worden. Het is tegenwoordig lang niet meer zo standaard dat je seks altijd samen moet hebben. Seks in je eentje is namelijk ook seks, of je nu ‘de hand aan jezelf slaat’ zoals ze dat zo mooi zeggen, of dat je sextoys gebruikt. En zo’n seksspeeltje kan ook een boost geven aan je gezamenlijke seksleven, waarmee jij het gemiddelde misschien wel weet op te krikken!

Is Nederland behouden in bed, of juist niet?

We staan dus bekend als een ruimdenkend volk. Vooral de seksuele revolutie van de jaren ’60 zorgde ervoor dat seks steeds meer werd gezien als meer dan enkel een manier om kinderen te maken. En dat vrouwen bijvoorbeeld ook van seks mogen genieten. In de decennia die volgden, werden baanbrekende televisieprogramma’s als Sex voor de Buch en films als Turks Fruit kenmerkend voor hoe ‘los’ Nederlanders over seks dachten.

En toch is hier de laatste tijd weer iets in veranderd. We lijken truttiger geworden te zijn, zo horen we steeds vaker. Zo loopt de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben, loopt de afgelopen jaren op en ligt nu, voor het eerst in lange tijd, weer boven de 18 jaar. Dat sluit wel aan bij het idee dat jongeren preutser zijn dan oudere generaties.

Maar, betekent dat ook dat we in bed preuts zijn? Of hebben stille wateren echt diepe gronden en veranderen we in de slaapkamer ineens in beesten die elkaar verslinden en alle hoeken van de kamer laten zien? Laten we beginnen met het aantal keer seks: hierin lijken we vrij gemiddeld te zijn. Maar, vaker seks wil niet zeggen dat de seks beter is en ook niet dat iemand gelukkiger is.

Qua standje zijn we het eens met de rest van de wereld: doggy style staat overal en voor iedereen op één. En daarvoor mag je best een speeltje gebruiken, zoals een stotende vibrator. Maar ook de missionaris is in Nederland nog steeds populair, terwijl die wereldwijd niet in de top staat. Een beetje behouden lijken we wel te zijn, maar Nederland is eigenlijk vrij gemiddeld. En dat is misschien ook wel helemaal prima!