Hoe kies je raambekleding die bij jou past? 4 tips


Als de inrichting van een huis bijna af is, dan is het vaak tijd om naar de raambekleding te kijken. Veel mensen denken dat het uiterlijk van hun raambekleding niet veel uitmaakt, zolang het maar zijn werk doet – en verduistering biedt of wat meer privacy geeft. Toch kunnen verschillende soorten raambekleding heel andere uitstralingen geven. In dit artikel geven we tips hoe jij het beste raambekleding uit kunt kiezen. Succes!

  1. De ramen

Allereerst is het goed om naar je ramen te kijken. Heb je een kiepraam, dan heb je bijvoorbeeld andere raamdecoratie nodig dan voor ramen die naar buiten openslaan. Ook een rond raam vergt een aparte en unieke raambekleding.

  1. Wat heb je nodig?

Vervolgens moet je kijken naar de functionaliteit. Wat wil je precies dat de raambekleding gaat doen? Moet het het licht uit de ramen volledig kunnen verduisteren, of mag er licht doorkomen via de ramen maar wil je wel wat privacy creëren? De functionaliteit van je raambekleding zal waarschijnlijk verschillen per ruimte. In de slaapkamer heb je waarschijnlijk meer verduistering nodig dan in de woonkamer.

brown wooden dining set

  1. Kleuren

Kleur kan heel veel voor een ruimte doen. Als je voor een licht gordijn kiest, kan de ruimte optisch gezien groter ogen. Door te kiezen voor donkere raambekleding bedruk je juist de intimiteit en knusheid van een ruimte. Als je kiest voor raambekleding met horizontale strepen, bedruk je de breedte van een ruimte. Kies je voor verticale strepen, dan benadruk je juist de hoogte van een ruimte. Raambekleding Nederland kun je ook in felle kleuren kiezen, maar dan wordt de raambekleding wel meer een eyecatcher. In plaats van dat het de ruimte aanvult, zal het deze eerder opvullen.

  1. Slimme raambekleding

Steeds vaker zie je ‘slimme’ oplossingen voor standaard woonproblemen. Zo bestaat er tegenwoordig ook slimme raambekleding. Hierbij kun je de raambekleding op afstand bedienen, vaak via een app op je telefoon. Zo hoef je nooit op te staan om de gordijnen dicht te doen en kun je zelfs wanneer je niet thuis bent de raambekleding open of dicht doen. Heel handig wanneer je een paar weken op vakantie bent maar dit liever niet laat merken aan eventuele inbrekers.