Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen Bitcoin en Litecoin


Ben je al enigszins bekend met de wereld van cryptovaluta? Dan weet je vermoedelijk zowel van het bestaan van de Bitcoin als van het bestaan van de Litecoin. Bitcoin is uiteraard de meeste bekende van deze twee, maar de Litcoin mag zeker ook worden benoemd. In dit artikel belichten we enkele van de belangrijkste verschillen die er zijn tussen deze twee cryptovaluta.

Er zijn meer litecoins dan bitcoins in omloop

De Litecoin is een zogeheten ‘altcoin’, en daarmee een alternatief voor de eerste digitale coin, wat de Bitcoin is (zoals je vermoedelijk weet). De Litecoin is in het leven geroepen om een betere versie van de Bitcoin te creëren. Er zijn vier keer zoveel litecoins in omloop als bitcoins. Om precies te zijn: er zijn maximaal 84 miljoen litecoins op de markt, en maximaal 21 miljoen bitcoins. Een van de belangrijkste voordelen van de Litecoin is daarmee ook gelijk duidelijk: ze zijn minder schaars, en gemakkelijker te krijgen. De kans is daarom dus ook groot dat de koers van de Litecoin nooit zo hoog zal worden als die van de Bitcoin.

Snelheid van de transacties en ander algoritme

Er zijn niet alleen vier keer zoveel litecoins in omloop, de transactieblokken voor litecoins worden ook vier keer zo snel aangemaakt. Bij de Bitcoin is dit 10 minuten, en bij de Litecoin is dit maar 2,5 minuten. Betalingstransacties (bijvoorbeeld bij webwinkels) met litecoins kunnen daarmee veel sneller worden uitgevoerd, en dat is een groot voordeel voor het betalingsverkeer, wat in de toekomst mogelijk grotendeels (of misschien zelfs wel helemaal?) via cryptocurrency zal gaan verlopen. Ook wordt voor de betalingstransacties gebruik gemaakt van verschillen algoritmes. Bij Bitcoin verloopt dit via het SHA-256 protocol, terwijl dit bij de Litecoin via Scypt verloopt.

Verschil in waarde

De koers van 1 Bitcoin ligt op dit moment iets boven de 50.000 euro, terwijl de koers van de Litecoin nu rond de 158 euro ligt. Bitcoins zijn dus aanmerkelijk duurder dan litecoins, maar dat zegt in zekere zin ook weer niets, want je kunt ook delen van een cryptomunt kopen. Dus als je 100 euro wilt investeren, krijg je op dit moment ongeveer 2/3 van een Litecoin, en ongeveer 2% van een Bitcoin. Zowel de koers van de Bitcoin als van de Litecoin is volatiel, wat wil zeggen dat deze erg kan variëren binnen een korte periode. De koers van beide cryptomunten is sinds de introductie zeer hard gestegen. In 2010 kocht je een Bitcoin bijvoorbeeld nog voor enkele eurocenten! En met de Litecoin is het al net zo. In het voorjaar van 2015 kon je 1 Litecoin op sommige momenten nog krijg voor rond de 1,50 euro.

Acceptatiegraad bij webwinkels

Betalen met cryptogeld wordt steeds gewoner, en dat geldt ook voor afrekenen met crypto bij Nederlandstalige webwinkels. Wees er hierbij wel op bedacht het op dit moment vooral mogelijk is om te betalen met bitcoins, en nog niet met litecoins. Wellicht dat dit in de toekomst gaat veranderen, gezien de extra goede eigenschappen die de Litecoin heeft boven de Bitcoin, maar dat is nu nog koffiedik kijken. Met bitcoins kun je bijvoorbeeld nu al betalen bij grotere webwinkels als Thuisbezorgd, maar ook bij lokale restaurants, kroegen, kappers, winkels en allerlei andere verkooppunten wordt betalen met bitcoins steeds gewoner. Wil je dit ook? Dan zul je je cryptomunten eerst moeten aanschaffen, wat mogelijk is via een van de crypto handelsplatformen die hiervoor in het leven zijn geroepen, zoals bijvoorbeeld het goed aangeschreven Bitvavo handelsplatform