Hoe heb je als starter meer succes op de woningmarkt?


Wil je als starter huis kopen? Dat is met de huidige krapte op de woningmarkt helaas best een uitdaging. Toch is het vaak mogelijk, als je maar de juiste stappen weet te zetten. We hopen je met dit artikel verder op weg te helpen.

Type huis

Als starter kun je meestal helaas niet de grootste, meest luxe huizen betalen. Daarom is het belangrijk om je verwachtingen zo veel mogelijk bij te stellen. Bepaal wat je echt belangrijk vindt aan een woning. Wil je bijvoorbeeld zo veel mogelijk leefruimte hebben? Of vind je kleiner wonen prima, maar dan wel in een vrij nieuw huis? Je kunt hier natuurlijk bepaalde afwegingen in maken. Oudere huizen hebben vaak een lagere prijs: kijk daar ook eens naar. Natuurlijk komt er wel meer kijken bij een oud huis, dat je misschien wilt opknappen. Houd bijvoorbeeld rekening met de mogelijke aanwezigheid van asbest. Als je dit tegenkomt, laat je het weghalen door een professioneel bedrijf voor asbest Rotterdam. Misschien kun je geld lenen om een woning op te knappen, of dit stap voor stap aanpakken, door de jaren heen.

Buiten het centrum

Veel mensen zoeken naar huizen in het centrum, vooral in de grote steden van het land. Maar ook in kleinere steden zijn woningen in het centrum doorgaans duurder dan woningen daarbuiten. De grondprijs is hier immers hoger. Kijk daarom ook zeker naar woningen die verder buiten het centrum of verder buiten de stad liggen. Dit zijn vaak goede huizen, waar je comfortabel in kunt wonen. Let hier natuurlijk ook weer op de staat van het huis. Hoe ziet het huis eruit, van buiten en van binnen? Ook zaken die je niet meteen kunt zien, neem je mee. Controleer bijvoorbeeld de constructie van de woning. Laat een asbest onderzoek uitvoeren. Op die manier ben je goed op de hoogte over het type woning dat je koopt.

Reactietijd

Aangezien woningen vandaag de dag als warme broodjes over de balk gaan, wil je er snel bij zijn. De reactietijd kan zeker van invloed zijn op de kans die je maakt op een woning. Komt je reactie pas laat binnen, als er al veel anderen interesse hebben getoond? Dan sta je toch wat meer achteraan de rij. Neem daarom een proactieve houding aan. Reageer meteen als je ziet dat er een mooie woning vrijkomt, het liefst per telefoon. Ga ook zo snel mogelijk langs om de woning te bekijken. Het werkt nog beter als je een woning weet te bemachtigen buiten een groot verkoopplatform om. Zo zit je als het ware nog voor de rest van de markt. Maar het is wel lastig om op die manier een woning te vinden, want je moet maar net de goede connecties hebben in de woonplaats van je dromen. Een makelaar kan hier goed bij helpen.

Juiste hypotheekverstrekker

Je kunt als starter met verschillende hypotheekverstrekkers om tafel gaan. Geef in ieder geval niet direct op als een bepaalde hypotheekverstrekker jou geen hypotheek gaat geven. Bij een andere hypotheekverstrekker kan het namelijk wel lukken. Ben je bijvoorbeeld zzp’er? Dan zijn er hypotheekverstrekkers te vinden die beter rekening houden met jouw situatie. Neem er de tijd voor om dit uit te zoeken.

Schenking

Tot slot: als het echt niet lukt om een hypotheek te krijgen, kun je proberen om een schenking te krijgen. Het kan zo zijn dat je dit krijgt vanuit je familie. Durf het gesprek hierover te voeren. Maar er zijn ook mensen die bedragen schenken als goede daad, buiten je familie om. Nu is dit misschien niet zomaar het geval als je een eengezinswoning koopt, maar het kan bijvoorbeeld wel zo zijn als je zelf een woonproject of woongroep opzet. Het kan interessant zijn om hiernaar te kijken.

We hopen dat de bovenstaande tips je succes op de woningmarkt vergroten. Het kan een tijd duren voordat je een woning hebt gevonden, maar blijf vooral proberen. De aanhouder wint!