Hier moet je op letten bij het afsluiten van een persoonlijke lening
Overweeg je een persoonlijke lening? Ga dan niet over een nacht ijs. Met een persoonlijke lening ga je namelijk een financiële verplichting aan. Hier moet je goed over nadenken en je moet de gevolgen hiervan goed in kaart brengen.
Voordat je een persoonlijke lening afsluit, moet je belangrijke knopen doorhakken. Het is voor de meeste mensen een van de grootste (financiële) verplichtingen die je aan gaat in je leven. Let daarom goed op de volgende punten:
Rentepercentage
Het belangrijkste component bij een persoonlijke lening is de rente. Je leent bij een dergelijke lening een bepaald bedrag, waarover je rente moet betalen.
Het rentepercentage is bepalend voor het maandelijkse bedrag. Je zou dus heel kritisch naar dit percentage moeten kijken. Het kan daarbij ook handig zijn om bij meerdere verstrekkers een offerte op te vragen. Je krijgt daarmee inzicht in de huidige rentepercentages die gerekend worden.
Een belangrijk voordeel van een persoonlijke lening is dat deze vaak een vaste rente en maandelijkse betalingen heeft. Dit betekent dat je precies weet hoeveel je elke maand moet betalen en wanneer de lening volledig zal zijn afbetaald.
Kredietwaardigheid
Bij een persoonlijke lening aanvragen krijg je tal van vragen op je afgevuurd. Aan de hand van de antwoorden hierop toetst de kredietverstrekker je kredietwaardigheid.
Je moet namelijk wel de financiële lasten kunnen dragen. Je moet, met andere woorden, kredietwaardig zijn voor het afsluiten van een lening. Dit toetst niet alleen de verstrekker, maar zou je eigenlijk ook voor jezelf moeten toetsen.
Geld lenen kost namelijk altijd geld. Heb je de persoonlijke lening niet per se nodig? Dan is het wellicht verstandiger om de lening niet af te sluiten. Wil je ‘m wel per se afsluiten? Zorg er dan voor dat je niet in de financiële problemen komt.
Looptijd & vroegtijdige aflossingen
Sluit je een persoonlijke lening af? Dan doe je dit voor een bepaalde looptijd. Je ontvangt in één keer het bedrag, waarna je per maand dit geleende bedrag in kleine stukjes terugbetaalt. Dit kun je bijvoorbeeld in een termijn van 36 of 60 maanden terugbetalen.
Het is belangrijk om goed naar de looptijd te kijken en deze te overwegen.De looptijd geeft namelijk aan hoe lang je aan de persoonlijke lening ‘vastzit’. Ook is het verstandig om goed naar een vroegtijdige aflossing te kijken.
Is het mogelijk om de persoonlijke lening vroegtijdig af te lossen? Kun je een deel van de lening vroegtijdig aflossen? Moet je hiervoor een boete betalen of is vroegtijdig aflossen boetevrij?
Het doel van de lening
Het is ook wijselijk om naar het doel van de lening te kijken:
– Waar wil je de persoonlijke lening voor gebruiken? Kijk hier kritisch naar. Als je hiermee bijvoorbeeld een nieuwe, dure tas van wilt kopen, kun je je afvragen of het verstandig is om hier geld voor te lenen.
– Is een persoonlijke lening de enige optie? Mogelijk kun je zelf een jaar lang sparen voor het bedrag dat je wilt lenen. Hierdoor leer je beter met geld om te gaan en hoef je geen rekening te houden met rente. Iets zelf bekostigen is te allen tijde goedkoper dan het afsluiten van een lening. Aan de andere kant bieden persoonlijke leningen ook veel flexibiliteit. Ze kunnen voor bijna elk doel worden gebruikt, of je nu een nieuwe auto wilt kopen, een grote aankoop wilt doen of een vakantie wilt financieren.
Al met al is het essentieel om kritisch te kijken naar de mogelijkheid van een persoonlijke lening.