
Hoe controleer je zelf je huid?
Veel huidaandoeningen zijn prima te behandelen. De kans op een geslaagde behandeling wordt vergroot wanneer een behandeling tijdig wordt gestart. Het is dus belangrijk om op tijd een arts te raadplegen wanneer je iets aan je huid opmerkt wat niet hoort. Maar hoe weet je nou wanneer er mogelijk iets aan de hand is? Wanneer moet je een arts raadplegen en wanneer is het niets om je zorgen over te maken? Hoe controleer je nou het beste je eigen huid?
Waarom zou ik zelf mijn huid controleren?
Vooral bij huidkanker is gebleken dat het tijdig ontdekken veel problemen kan voorkomen. Om verdachte plekken snel te herkennen zul je dus regelmatig je huid moeten controleren op veranderende plekken. Naast dat huidkanker een van de voornaamste redenen is om je huid regelmatig te controleren en op tijd aan de bel te trekken kan het snel handelen ook bij andere huidaandoeningen veel voordelen bieden. Heb je bijvoorbeeld veel puistjes en denk je dat het misschien acne is? Bekijk de puistjes eens goed en nee contact op met een arts bij twijfel. Tijdige en juiste behandeling bij acne kan namelijk littekens helpen voorkomen. Ook bij huiduitslag die wellicht nit ernstig lijkt, is het verstandig om dit wel goed in de gaten te houden. Wanneer dit namelijk verandert of uitbreidt kan het iets anders zijn dan simpel wat irritatie.
Hoe kun je zelf je huid controleren?
· Leer je huid kennen
Je kunt pas veranderingen opmerken wanneer je weet hoe je huid er uit hoort te zien. Start daarom met het goed verkennen van je huid. Welke kleur is normaal voor mijn huid? Waar zitten mijn moedervlekken en sproeten? Welke vorm en grootte hebben mijn moedervlekken sproeten? Heb ik andere kenmerken die voor mij normaal zijn? Wanneer je dit weet, zul je weten wat normaal is voor jouw huid en eventuele veranderingen sneller en beter herkennen.
· Routine
Maak er een regelmaat of routine van om je huid te controleren. Plan een moment in wat voor jou goed werkt. Neem bijvoorbeeld maandelijks even de tijd om tijdens het douchen goed de huid te bekijken. Let er hierbij op dat er geen plekken worden overgeslagen. Het beste is om ook hierin een routine te hanteren. Begin bijvoorbeeld standaard met je voetzolen en bekijk zo alles tot aan je kruin. Vergeet hierbij plekken als bij je oren of in huidplooien niet.
· Moedervlekken
Moedervlekken moet extra op worden gelet. Gelukkig zijn moedervlekken in veruit de meeste gevallen onschuldig. Ze hoeven niet te worden verwijderd, tenzij ze op een vervelende plek zitten of cosmetisch als storend worden ervaren. In sommige gevallen kan een moedervlek wijzen op huidkanker. Wanneer dit op tijd wordt ontdekt en behandeld, is huidkanker goed te genezen. Heb je een moedervlek die ineens verandert van kleur, vorm, textuur, grootte of het geeft klachten als pijn of jeuk? Neem dan altijd contact op met een dermatoloog om de moedervlek te laten controleren. Vaak zal deze dan worden verwijderd en voor onderzoek worden opgestuurd naar een laboratorium.
· Huiduitslag
In veel gevallen is ook huiduitslag onschuldig en is er sprake van irritatie en verdwijnt het vanzelf weer. Echter kan ook huiduitslag een symptoom zijn van verschillende aandoeningen. Het is daarom belangrijk om huiduitslag ook goed in de gaten te houden. Is de huiduitslag voor jou ongewoon heftig of extreem jeukend? Is de huid gezwollen, schilfert het flink of brandt het? Heb je last van koorts of algehele malaise? Verdwijnt dat huiduitslag niet vanzelf na een aantal dagen? In al deze gevallen is het verstandig om contact op te nemen met een arts.
Zorg je goed voor jezelf? Dan zorg je ook goed voor je huid en controleer je deze regelmatig op veranderingen.