Hier moet je rekening mee houden als je een matras koopt


Een matras is een grote aankoop en je wil ervoor zorgen dat je die aankoop goed doet. Omdat wij zo’n 1/3 van ons leven in bed doorbrengen moet een bed iets zijn waar jij je comfortabel in voelt en het moet iets zijn dat je ook daadwerkelijk rust gevend gedurende een nacht. Wij vonden het daarom belangrijk om je een aantal tips te geven voor wanneer jij een matras gaat aanschaffen binnenkort.

Het type matras

Er zijn verschillende soorten matrassen. Omdat niet iedereen lekker slaapt op hetzelfde matras zetten wij ze voor je op een rij:

  • Schuimmatras

Dit is een matras gemaakt van schuim. Deze vormt zich vaak naar je lichaam.

  • Verenmatras

In veel gevallen gaat het om pocketvering. Deze ondersteunen goed, maar zijn vaak een stuk harder dan een schuimmatras.

  • Hybride matras

Dit is een matras waarbij er gebruik wordt gemaakt van beiden. Zo heb je veren en schuim in het matras verwerkt zitten.

Ieder matras heeft positieve en negatieve kanten wanneer jij er op slaapt. Maar vaak weet je wel op wat voor matras jij het beste slaapt. Is dit een hard of zacht matras. Bij veren en hybride zijn de matrassen dus een stuk harder dan bij enkel schuim.

Comfort

Natuurlijk moet een matras lekker liggen. Je gaat dus kijken naar drukpunten. Wat zijn vaak plekken die pijn doen wanneer je ligt. Bij de meest mensen zijn dit de heupen. Een matras moet dus een goede ondersteuning hebben in het midden. Dit is goed om op te letten.

Ventileren

Hoe goed ventileert het matras. Het kan zijn dat jij zweet in de nacht. Dit is natuurlijk niet erg, maar het vocht moet wel weg kunnen. Dit kan alleen wanneer het matras een ventilerend vermogen heeft. Dit wordt dan ook vaak vermeldt bij de verkoop van een matras.

Sterke randen

Wanneer een matras geen stevige randen heeft gaat het matras uitzakken. Dit betekent dat je vaker naar de zijkanten zal gaan rollen maar ook dat de stevigheid uit het hele matras gaat. Het is dus belangrijks dat vooral de randen extra sterk zijn bij een goed matras.

Ben je trouwens benieuwd hoe wij als mensen reageren op de zomer en wintertijd? Bekijk dit artikel.