Hebben verschillende soorten hondenvoer ook echt effect?


Je hond is waarschijnlijk ook je beste vriend. Viervoeters hebben allerlei verschillende voordelen en kunnen voor veel mensen echt bijdragen aan hun mentaal welzijn. Zo verminderen honden bij ouderen bijvoorbeeld de eenzaamheid. Daarnaast maak je bij het zien en vasthouden van honden een knuffelhormoon aan, waardoor je een gelukkig gevoel ervaart. Goed – honden zijn geweldig. Dat betekent natuurlijk dat je je ze ook goed dient te behandelen, bijvoorbeeld door goed eten voor ze aan te schaffen. Maakt het eigenlijk uit wat voor hondenvoer je een hond geeft? En als dat zo is, is er dan ook verschil in effect? Dat bespreken we in dit artikel.

Vlees

Van nature zijn honden carnivoren, wat betekent dat ze vlees eten. Desondanks kunnen ze ook gerekend worden tot de omnivoren, omdat ze ook veel natuurlijk en plantaardig eten. Toen honden namelijk nog vrij in de natuur leefden, jaagden honden op herbivoren. Hun ingewanden bevatten veel plantaardig materiaal (valt daarmee te stellen dat honden indirect al vegan waren?). Het is belangrijk om te weten dat verschillende honden verschillende behoeftes hebben. Zo zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat een grote labrador andere voedingsbehoeftes heeft dan een puppy. Voor een schattige pup kun je speciaal hondenboer kopen, zoals dat van royal canin puppy.

Vis

Honden kunnen ook vis zeer waarderen. Wie echter net de documentaire Seaspiracy gezien heeft, zal misschien het geven van vis even willen vermijden. Het kan ook zijn dat jouw hond net wat meer fan is van vis dan van vlees. Dit kan ook per hond verschillen en ligt aan hun eigen smaak. Wanneer je een puppy hebt, probeer dan eens voorzichtig wat uit met verschillende hapjes om erachter te komen wat jouw pup het lekkerst vindt om te eten. Uiteraard is het ook slim om dit uit te proberen met je eigen eten – bijvoorbeeld wanneer jij net vis hebt gegeten.

Vega

Er zijn mensen die hun dier liever geen vlees of vis geven en hun dier hetzelfde dieet laten hebben als ze zelf volgen. Het is ook een stuk beter voor het milieu om voor je hond geen vlees aan te schaffen, ook al zijn te van nature vleeseters. Uiteraard is er vegetarisch hondenboer beschikbaar op de markt, en sinds een paar jaar kun je ook veganistisch hondenvoer kopen, waardoor je je hond enkel plantaardig laat eten. Dan eten ze bij bijvoorbeeld meer pompoen en broccoli, of linzen, bonen en tomaten. De keuze is geheel aan jou!

Zelf bereiden

De voedingen zoals hierboven besproken zijn allemaal complete voedingen die van tevoren bereid zijn. Sommige baasjes kiezen er echter voor om te kiezen voor rauwe voeding (een stuk rauw vlees) of de voeding zelf te bereiden. Echter is het wel goed om te bedenken dat het zelf bereiden van voedingen wel wat inzichten vergt, en wanneer je geen verstand hebt van eten of hondenbehoeftes, dit best ingewikkeld kan zijn. Complete voedingen zoals hondenbrokken zijn namelijk zo samengesteld dat je zeker weet dat je hond geen voedseltekort ervaart. Heb je dus niet veel inzicht in voedingsbehoeftes van een hond, dan is het slimmer om voor complete voeding te kiezen.