Schade voorkomen kun je nooit, voorzichtig zijn is echter een goede start


Schade aan je auto volledig voorkomen? Dat is bijna onmogelijk. Je auto is een vervoersmiddel, een gebruiksvoorwerp. En iets dat je gebruikt, loopt uiteindelijk altijd wel wat schade op, al zijn het maar gebruikssporen. Dat is niet erg, het hoort er simpelweg bij. Je zal echter wel willen voorkomen dat die schade uit de hand loopt, of zodanig wordt dat er reparaties moeten plaatsvinden. Of nog erger: dat ze uiteindelijk leiden tot een afscheid van je auto. Alhoewel je nooit garanties hebt, en schade aan je auto niet altijd door je eigen toedoen ontstaat, is er wel een manier om een deel te kunnen voorkomen. Simpelweg voorzichtig en zorgzaam omgaan met je auto is namelijk een goede start.

Bang zijn is niet nodig

Als je te veel stilstaat bij wat er allemaal mis zou kunnen gaan met je auto, bestaat de kans dat je bang wordt. Niet nodig, en ook zeker niet handig, want als je hier te veel mee bezig bent is wordt de kans dat er iets gebeurt alleen maar groter. Let dus op dat voorzichtigheid niet doorslaat naar angst, en je je auto nauwelijks meer durft te gebruiken. Dat is niet de bedoeling; een klein beetje oppassen is meer dan genoeg. Oppassen doe je door ten eerste natuurlijk veilig te rijden, maar dat deed je hopelijk al. Daarnaast ontstaat veel schade bij het inparkeren. Een gemiste stoeprand of een paaltje, schade heb je zo. Door goed te kijken en gebruik te maken van de eventuele hulpmiddelen die je auto je biedt, kun je dit vaak grotendeels voorkomen. 

 

De kleine dagelijkse schade

Alhoewel een flinke deuk of kras natuurlijk het meest in het oog springt, is de meeste schade die een auto in de loop der jaren oploopt veel kleiner en minder zichtbaar. Het is echter wel juist dit soort ‘kleine’ schade, die uiteindelijk grote gevolgen kan hebben. Kleine beschadigingen aan de lak, geven roest bijvoorbeeld de kans om toe te slaan. Ook vocht en vuil dat binnenin de auto bevindt kan op deze manier toeslaan, en zich langzaam een weg vreten door je auto.

Dit soort schade kun je vaak voorkomen door een beetje voorzichtig te zijn en de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen. Vocht en vuil vindt bijvoorbeeld vooral een weg door je bekleding via je schoenen. Altijd met schone, droge schoenen je auto instappen is onmogelijk. Zorgen dat dit wordt opgevangen voor het in je bekleding of zelfs in het metaal terechtkomt, dat kan wel. Goede automatten op maat nemen al deze viezigheid op, en voorkomen dat het niet alleen je bekleding, maar ook je auto zelf van binnenuit aan kan tasten. Is je nieuwe auto uitgerust met niet al te goede matten, of zijn die van je tweedehandsje versleten? Doe jezelf dan een groot plezier, en schaf automatten op maat aan. Zo voorkom je veelvoorkomende schade, die we bijna allemaal pas in de gaten hebben op een moment waarop er weinig meer aan te doen valt.