Geld voor een verbouwing lenen: zo werkt het


Is het tijd voor een nieuwe keuken, badkamer of uitbouw? Of wil je gewoon je huis verbouwen zodat het meer aan jouw wensen voldoet? Dan kun je hiervoor sparen, maar dan ben je vaak wel even bezig. Een andere optie is om de verbouwing te bekostigen met een lening. Maar hoe werkt dat precies?

Wat voor soort lening heb je nodig?

Veel mensen denken dat je een verbouwing moet financieren met een hypotheek, om in aanmerking te komen voor rente-aftrek. En dat is een optie. Maar vaak is dit omslachtig en duur. Zo moet je ruimte hebben in je hypothecaire inschrijving, anders moet je opnieuw naar de notaris. Een aanbieder rekent ook (forse) kosten voor de aanvraag en verwerking van je hypotheek, plus je moet allerlei zaken als een taxatierapport (opnieuw) aanleveren.

Gemakkelijker, en vaak goedkoper, is het om de verbouwing te financieren met een persoonlijk krediet, ook wel persoonlijke lening genoemd. Dit type lening heeft wat overeenkomsten met een hypotheek:

  • je neemt het geleende bedrag in één keer op;
  • je weet precies wat je elke maand moet betalen, de rente én looptijd staan namelijk vast;
  • het afgeloste bedrag kan niet opnieuw opgenomen worden (in tegenstelling tot bij een flexibel/doorlopend krediet);
  • de rente is fiscaal aftrekbaar als je het geld gebruikt voor de verbetering of verbouwing aan je huis (mits je aan de voorwaarden voldoet).

Het grootste verschil is dat je op een persoonlijke lening (vaak) kosteloos extra mag aflossen, zelfs het gehele bedrag. Dit is bij een hypotheek niet het geval.

Hoe werkt het?

Als je wil gaan verbouwen en je hebt het geld niet (geheel), dan kun je dit dus prima financieren met een lening. Afhankelijk van het te lenen bedrag en de aanbieder, kun je rentes gaan vergelijken, maar ook andere voorwaarden. Zoals dus of je eventueel tussentijds extra of geheel mag aflossen (handig als je onverwacht geld over hebt), maar ook wat er met de lening gebeurt mocht je onverhoopt te komen overlijden.

Een persoonlijke lening kan vrij snel geregeld worden, waardoor je dus snel aan de slag kunt met de verbouwing. En dan is het een kwestie van netjes elke maand terugbetalen en binnen de vastgestelde tijd heb je je krediet afbetaald!