Onderhoud van houten meubels: de do’s en dont’s


Houten meubels in huis staan prachtig en geven je woning direct een natuurlijke en organische look & feel. Het mooie aan dit natuurlijke materiaal is dat het op veel verschillende manieren te gebruiken i in huis. Denk bijvoorbeeld aan planken aan de muur, kasten, tafels, stoelen enzovoort. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je jouw houten meubels het beste onderhoud (waardoor ze dus ook langer meegaan)? Wanneer hout bijvoorbeeld te veel in aanraking komt met water, dan kan het gaan buigen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wij geven tips voor het onderhoud van hout in dit artikel.

Verschillende toepassingen

Hoe je het beste om kan gaan met hout, is afhankelijk van hoe het hout is toegepast op jouw meubelen. Wanneer je te maken hebt met producten die 100% van massief hout gemaakt zijn, dan zul je deze anders moeten onderhouden dan bij meubels waar slechts een klein laagje hout op de bovenkant is gemonteerd. Ook is de kwaliteit van het hout belangrijk. Voor mooie houten meubelen van goede kwaliteit kun je terecht bij Woonenzo.nl.

blurry, bokeh, bokeh blur

Lak

Wanneer je houten meubel is afgewerkt met lak, dan is dit relatief makkelijk te onderhouden. Met een klein microvezeldoekje kun je je meubel dagelijks onderhouden. Voor groter onderhoud kun je je meubel met een zeem schoonmaken, maar zorg dan wel dat deze goed uitgeknepen is en dat je de tafel na afloopt goed afdroogt.

Was

Meubels die zijn afgewerkt met was vereisen iets minder onderhoud dan wanneer dit met lak is gedaan. Om dit soort meubelen schoon te maken en houden kun je het beste kiezen voor een intensieve houtreiniger, en om de meubelen mooi te houden kun je een bijenwax of antiekwax gebruiken.

Onbehandeld hout

Onbehandeld en dus natuurlijk hout kan heel mooi en robuust in huis staan. Handig ook voor bijgelovige mensen, die altijd hierop kunnen afkloppen! Deze meubels kun je ook het beste schoon houden met een speciale houtreiniger.

Extra tips

Om houten meubels zo lang mogelijk mooi te houden, zijn er een aantal extra tips die nog nét iets meer helpen. Om bijvoorbeeld te voorkomen dat jouw houten meubels in de iwnter uitdrogen, kun je ’s winters bakjes water aan de verwarming hangen. Als je accessoires op tafel zet (bijvoorbeeld een fruitschaal of een schaal met kaarsen), zorg dan dat je deze regelmatig verplaatst. Anders zou het hout oneven kunnen verkleuren.