Zo vouw je je kleding op de juiste manier op


Ben je ook zo dol op het shoppen van kleding? Voor zoveel kleding moet je echter wel voldoende ruimte hebben in je kast. Om te voorkomen dat je garderobe uitpuilt met leuke shirts, sweaters en broeken is het goed om te weten dat er een aantal manieren is om je kleding zo klein en net mogelijk op te vouwen. In dit artikel lees je enkele handige tips waarmee je binnen no time ruimte bespaart in je kledingkast. Mooi meegenomen is natuurlijk het feit dat je kast er direct een stuk netter uitziet.

Meest eenvoudige manier van kleding opvouwen

Een van de gemakkelijkste manieren om je kleding op te vouwen en op te bergen is de volgende: leg het kledingstuk recht voor je op tafel met de voorkant van het item naar boven. Sla eerst de rechtermouw naar binnen en leg het geheel recht en strak neer. Vervolgens leg je de linkermouw over de rechtermouw en vouw je het kledingstuk dubbel over horizontaal. Wanneer mogelijk vouw je het item nog eens verticaal en voila: je kledingstuk is netjes opgevouwen. Hierbij maakt het niet uit of je een sweater, shirt of jas moet opvouwen; het werkt allemaal. Dit is de meest voorkomende manier van je kleding opvouwen – en ook direct de meest eenvoudige.

Berg je kleding horizontaal op

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere manieren om je kleding efficiënt op te vouwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je kleding horizontaal opbergen? Het grootste voordeel hiervan is dat je heel snel ziet uit welke kleding je de keuze hebt. Een kanttekening bij het horizontaal opvouwen van je kleding is wel dat dit vooral handig voor kledinglades. In een ‘gewone’ kledingkast kom je met horizontaal vouwen niet zo ver: omdat je bij een lade van boven in de lade kunt kijken, zie je direct welk shirt of welke trui je nodig hebt. Hierbij hoef je niet eerst alle stapels uit de la te halen om een keuze te maken. Daarnaast kun je op deze manier meer kleding opbergen dan wanneer je het verticaal neerlegt.

Hoe moet je broeken opvouwen?

Bij het goed opvouwen van een broek gaat het anders dan bij het opvouwen van een shirt, trui of jas. Leg je broek wel net als een shirt of trui op een tafel of een ander plat oppervlakte. Vouw de broek over de lengte dubbel, zodat de pijpen op elkaar komen te liggen. Leg de pijpen tot net boven de broekrand en vouw het geheel, wanneer dat kan, nog eens dubbel. Op die manier krijg je een écht compact pakket. Bij een korte broek gaat het net zo, maar dan heb je natuurlijk minder stof om op te vouwen. Zo gepiept dus.

Snel sokken opvouwen met deze tip

Net als broeken, shirts en jassen heb je waarschijnlijk een aantal sokken die je netjes in je kast wilt hebben liggen. Veel mensen kiezen ervoor om sokken in elkaar te stoppen en als een bolletje in de kast te leggen. Dat is een makkelijke manier om sokken bij elkaar te houden en gemakkelijk te kunnen vinden. Ben je echter op zoek naar een manier om je sokken óók netjes opgeborgen te hebben dan is het aan te raden om je sokken op te vouwen. Leg de sokken op elkaar en vouw ze dubbel over de lengterichting. Vouw de sokken vervolgens nog eens dubbel en zet het geheel rechtop in de lade of bak. Je zult zien dat je opgevouwen sokken op die manier veel netter in de kast liggen.

Kleding oprollen: ja of nee?

Tot slot nog een tip om snel en eenvoudig je kleding op te bergen wanneer je op vakantie gaat: rol je kleding op. Dit is voornamelijk handig voor mensen die regelmatig op reis gaan en die op een efficiënte manier hun bagage in willen pakken. Bij het inpakken van je reistas zul je al gauw merken dat je wellicht wat ruimte tekort komt. Door je kleding op te rollen bespaar je ontzettend veel ruimte in je bagage. Een ander bijkomend voordeel is dat je op deze manier meer kleding mee kunt nemen. Heb je een koffer op wieltjes? Dan maakt het vaak niet zoveel uit voor jezelf wat het draaggewicht is. Bij een backpack of een andere tas die je moet dragen, moet je natuurlijk rekening houden met het draaggewicht.