Auto importeren of in Nederland kopen: voor-en nadelen


Steeds minder mensen kopen een eerstehands auto en kiezen steeds sneller voor een tweedehands- of derdehands model. Echter wordt het binnen Nederlandse grenzen steeds moeilijker om een geschikte tweedehands auto te vinden die aan al jouw wensen voldoet. Mede daardoor is het de jaren steeds populairder geworden om een auto uit het buitenland te importeren naar Nederland. Benieuwd wat hier de belangrijkste voor- en nadelen van zijn? Wij hebben ene overzicht voor je gemaakt.

BPM

Helaas kun je niet zomaar een auto uit het buitenland halen en vervolgens kosteloos een Nederlandse kentekenregistratie aanvragen. Je moet bij een auto invoeren hier aan de Belastingdienst BPM over betalen, een soort belasting wat je betaalt doordat je een auto aanschaft buiten Nederlandse grenzen. Het BPM kan in sommige gevallen zo hoog oplopen dat het helemaal niet meer loont om een goedkopere auto uit het buitenland te halen, omdat je uiteindelijk alsnog meer kwijt bent. Bij landen als België en Duitsland geldt geen BPM, dus dat betekent dat auto’s uit deze landen relatief gezien erg goedkoop zijn.

Moeite

Mensen die ervan houden om zich te verdiepen in verschillende autozaken, zullen het niet erg vinden dat het importeren van een auto uit het buitenland heel wat verschillende berekeningen vergt. Heb je echter geen zin om door al deze moeite te gaan, dan is een auto importeren misschien niet iets voor jou. Het vergt nou eenmaal wat extra tijd en aandacht.

asfalt, automobiel, automotive

Het aanbod bekijken

Het zou wel heel ingewikkeld worden las je in Duitsland en België elke autodealer af zou moeten gaan om te kijken wat voor jou het meest geschikte model is. Daarom gebeurt het importeren van een auto uit het buitenland bijna altijd online, via een website of app. Dat betekent dat je niet ‘even’ langs komt om de auto in het echt te kunnen bekijken. Bij autodealers uit Nederland is dit vaak een stuk gemakkelijker.

Het inruilen (of juist niet)

Een nadeel aan het importeren van een auto is dat je je oude model niet kunt inruilen. Dat kan bij Nederlandse autodealers vaak wel, wat veel financiële voordelen kan opleveren. Je zult dit ovor jezelf moeten afwegen: is een importeren van een auto voor jou dan de moeite waard?