Hoeveel Nederlanders stappen jaarlijks over van zorgverzekering?


Nederlanders stappen de laatste jaren steeds meer over van zorgverzekering. Althans, dat kopte het AD begin 2019. Al jaren zien vergelijkingssites van zorgverzekeringen een toenamen in overstappers van zorgverzekeringen. Een opvallende veranderingen. Wij zijn benieuwd: wat heeft ervoor gezorgd dat deze verandering plaatsvond en hoe verwachten experts dat dit in de toekomst zal gaan? Wij bespreken het in dit artikel.

Wisselen van zorgverzekering

Het is elk jaar mogelijk om te wisselen van zorgverzekering, mits je dit doet op 31 december of eerder. Wanneer je niet overstapt verlengt je huidige zorgverzekering van dat jaar automatisch. Geen zorg als je een uitsteller bent en dit waarschijnlijk op de laatste dag gaat doen, volgens onderzoek besproken in het AD stapten 16% pas over van zorgverzekering op 31 december. Ook andere zorgvergelijkingssites zien dit veel gebeuren: dat mensen pas overstappen op het allerlaatste moment mogelijk. Een verklaring hiervoor is dat er vaak pas na de kerstdagen contracten van grote verzekeraars rond zijn, Hiervoor durven mensen dan nog geen keuzes te maken.

Zo was de restitutiepolis, een polis waarin je een volledig vrije zorgkeus hebt, jaren geleden nog erg populair, maar wordt nu amper nog gekozen

Lage zorgpremie

Veel mensen geven aan te zegen naar een zo laag mogelijke zorgpremie. Ook als dat hun zorgkeuze verminderd. Zo was de restitutiepolis, een polis waarin je een volledig vrije zorgkeus hebt, jaren geleden nog erg populair, maar wordt nu amper nog gekozen. Nederlanders houden hun kosten voor een zorgverzekering toch het liefst zo laag mogelijk. Dat is ook zichtbaar in een verhoging van het eigen risico (het verhogen van het eigen risico zorgt vaak voor een langere maandelijkse zorgpremie). Ruim 68% van de overstappers sloot in 2019 een zorgverzekering af met een eigen risico van 385 euro, het meest gekozen eigen risico. Ruim 27% van de zorgverzekerden koos voor een ophoging van het eigen risico tot 500 euro.

Niet overstappen

Nog steeds valt het grootste deel van de mensen onder de groep mensen die nooit overstappen van zorgverzekeraar. Waarschijnlijk is dit te verklaren doordat het overstappen van zorgverzekeraar vrijwel alleen een goed idee is wanneer je je ook daadwerkelijk verdiept hebt in meerdere verzekeraars, en zo goed kunt vergelijken wat de beste optie voor jou is. Gelukkig bestaan er ook veel vergelijkingssites die jou helpen met het zoeken naar een nieuwe zorgverzekering die het beste bij jou past.

Verwachtingen voor de toekomst

Experts verwachten dat in de toekomst steeds mensen zullen kiezen om over te stappen van zorgverzekeraar, omdat de stijging van de premie de afgelopen tijd niet zo groot was. Of dat de komende jaren nog steeds zo blijft, is in verband met alle Corona hectiek, lastig te zeggen. Het zou kunnen dat de zorgpremies flink omhoog gaan doordat er veel meer druk op de zorg is komen te staan en er een economische crisis in het verschiet liet. In dat geval is de kans groot dat zorgverzekeraars zullen concurreren met kortingen, en mensen veel meer geneigd zijn om over te stappen van zorgverzekering. Aan de andere kant zou het ook zo kunnen zijn dat mensen na de coronacrisis het liefste bij hun vertrouwde zorgverzekering blijven en liever geen risico’s nemen. Dat blijft natuurlijk speculeren.