Ergonomie voor werkplezier: tips om je werkcomfort te verhogen


Hoe comfortabeler jij je voelt tijdens je werkzaamheden, hoe meer werkplezier je ervaart. Hoe zorg je voor werkcomfort? Door oog te hebben voor ergonomie. Dit gaat verder dan enkel een goede bureaustoel aanschaffen. Hoe zorg je ervoor dat jouw lichaam zo min mogelijk belast wordt op kantoor? Wij vertellen je meer!

Waar voldoet de perfecte werkplek aan?

Op de perfecte werkplek wordt ergonomie serieus genomen. Hoe ziet de ergonomisch ingerichte werkplek eruit?

Allereerst is een ergonomische bureaustoel noodzakelijk. Deze bureaustoel moet verstelbaar zijn in rugleuning, armsteunen, zitdiepte en zithoogte. Op deze manier kan iedere werknemer de stoel zo instellen dat hij een ergonomische houding aanneemt.

Naast een ergonomische bureaustoel is een ergonomisch bureau nodig. Dit bureau heeft een werkblad dat in hoogte verstelbaar is, zodat je je armen in de juiste hoek kunt houden wanneer je aan het typen bent. Het bureau is minimaal 120 bij 80 centimeter en biedt voldoende beenruimte.

Je beeldscherm moet in hoogte verstelbaar zijn en zowel kantelbaar als draaibaar zijn. Op deze manier verstel je het beeldscherm eenvoudig en verklein je de kans op nekklachten. Uiteraard mogen een toetsenbord en een losse muis niet ontbreken aan je werkplek. Sommige kantoormedewerkers prefereren een ergonomisch toetsenbord.

De juiste zithouding

Je kunt alle ergonomische meubels en apparatuur op kantoor hebben, maar als je ze niet op de juiste manier instelt, zul je niet de juiste zithouding aannemen. Dit kan je werkplezier flink tegenzitten. De vraag is: wat is de juiste zithouding?

Zet je voeten recht op de grond. Je knieën houden hierbij een hoek van ongeveer 90 graden aan. Je knieën mogen iets lager dan je heupen geplaatst zijn, maar zeker niet hoger. Tussen je knieholte en het zitgedeelte van je stoel laat je wat ruimte. Past je vuist tussen je knieholte en je stoel? Dan zit je goed.

Stel je rugsteun zo in dat het laagste deel net boven je broek riem uit komt. Voor een juiste zithouding buig je niet voorover, maar rust je juist tegen de rugleuning aan. Stel de armsteunen en je ergonomische bureau zo in dat je ellebogen in een hoek van 90 graden worden geplaatst wanneer je werkt. Hierbij moet je niet je schouders hoeven optrekken.

Je toetsenbord en scherm heb je recht voor je. Je scherm bevindt zich op ooghoogte, zodat je je nek niet belast. Het toetsenbord plaats je het beste circa 15 centimeter van de rand van het bureau af.

Beweeg tussendoor genoeg

Ons lichaam is er niet voor gemaakt om de hele dag te zitten. Ook als je de perfecte ergonomische meubels hebt en een goede houding hanteert, is het dus belangrijk om gedurende de dag te bewegen. Neem de trap in plaats van de lift, maak een ommetje tijdens de pauze en loop naar je collega toe in plaats van hem een mail te sturen. Door tips om meer te bewegen op kantoor op te volgen, vermijd je lichamelijke klachten.

Hou je werkplezier erin met optimaal werkcomfort

Met behulp van ergonomisch meubilair, een juiste zithouding en genoeg beweging vermijd je RSI-klachten en andere lichamelijke klachten. Zo kun jij iedere dag met plezier aan het werk