Verleng jouw zomer: kies voor een terrasoverkapping


De zomer duurt in Nederland nooit lang genoeg. Wil je nu echt het maximale uit je zomer halen en tot de herfst buiten zitten, dan is een terrasoverkapping aanschaffen een goed idee. Wat zijn daar eigenlijk de voordelen van? En kun je toch niet beter een veranda kiezen? We kijken naar de mogelijkheden.

Altijd buiten zitten: ook als het regent

Met een terrasoverkapping kun je altijd buiten zitten. Of de zon nu schijnt of als het regent: je kunt het grootste gedeelte van het jaar buiten zitten. De regen valt langs je heen, en je zit droog onder je overkapping. Komt het zonnetje erdoor? Dan zit je lekker warm, maar toch niet in de felle zon. Een terrasoverkapping beschermt je namelijk ook tegen de felle zon.

Handig om te weten: voor een terrasoverkapping heb je meestal geen bouwvergunning van de gemeente nodig. Je moet je wel aan een aantal voorwaarden houden. Wanneer je niet meer dan dertig vierkante meter aan tuinhuisjes of andere gebouwen hebt, mag je vaak gewoon een overkapping plaatsen. Informeer voor de zekerheid even bij de gemeente.

Wat is het verschil tussen een veranda en een terrasoverkapping?

Kun je het best kiezen voor een veranda of een terrasoverkapping? Dat ligt eraan wat precies je wensen zijn. Veel mensen willen het liefst dat hun overkapping vrij staat van andere gebouwen. Een overkapping kan eigenlijk op iedere gewenste plek in je tuin staan. Bij een veranda kan dat niet: deze wordt altijd aan een zijde van je woning gemonteerd. Meestal is dat achter de woning.

Een terrasoverkapping kun je ook achter in de tuin neerzetten. Of boven de jacuzzi, als je die hebt. Zo kun je echt het maximale uit de zomer houden en buiten vertoeven tot het te koud wordt.

Tip om je terrasoverkapping mooi te houden

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk kunnen genieten van je terrasoverkapping. Dat doe je allereerst door een sterk materiaal, zoals polycarbonaat platen te kiezen. Daarnaast is het belangrijk om de overkapping te onderhouden. Je kunt dit het best doen door een keer per jaar de terrasoverkapping te poetsen met autowas. Je maakt de dakplaten het beste schoon met een telescoopborstel. Gebruik groene zeep en water om het vuil weg te poetsen.

Wanneer je je terrasoverkapping schoonmaakt, is het belangrijk dat je een milde zeep gebruikt. Het liefst een PH-neutrale zeep. Op die manier tast je de lak van de overkapping niet aan. Je kunt ook een gewone schoonmaakazijn gebruiken. Dat werkt prima. Zo kan je zo lang mogelijk genieten van je overkapping.