Dit wist jij nog niet over het sinterklaasfeest


Hoewel het sinterklaasfeest nog even op zich laat wachten, kunnen de echte liefhebbers al niet meer wachten tot de schoenen onder de schoorsteen gezet mogen worden. Eind van de zomer liggen de eerste pepernoten gelukkig alweer in de winkel.  Het is nog even wachten, maar wij brengen je met deze weetjes vast in de feeststemming. Deze dingen wist zelfs de echte sinterklaasfan nog niet over het gezelligste feest van het jaar.

Sinterklaas: de geschiedenis

Er doen veel verhalen de ronde over de geschiedenis van onze goedheiligman. Het bekendste verhaal gaat over de bisschop van Myra die de bruidsschat betaalde van drie jonge arme meisjes om te voorkomen dat zij zouden vervallen in prostitutie. Hij gooide deze gift door het raam om vervolgens stiekem te vertrekken (het strooigoed komt hier vandaan)
Een ander verhaal vertelt hoe Sint Nicolaas drie kinderen die zijn vermoord door een herbergier, weer tot leven wekt. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk mythes. We weten dat Sint Nicolaas echt bestaan heeft, maar over zijn leven is eigenlijk vrij weinig bekend. Hoewel Sinterklaas tegenwoordig altijd vanuit Spanje naar ons land toe vaart, is hij eigenlijk van Turkse afkomst (Myra, waar de Sint vandaan komt, ligt in het huidige Antalya). Sint Nicolaas was de beschermheilige van de scheepvaarders en later ook van de kinderen.

Sinterklaas: de cijfers

Ongeveer twee derde van de Nederlanders viert het Sinterklaasfeest. Dat zijn ongeveer 12 miljoen mensen die gezamenlijk zo’n 500 miljoen euro uitgeven aan sinterklaasversiering en cadeaus en wekelijks zo’n 90 miljoen uitgeven aan online gekochte cadeaus. Jaarlijks consumeren we met z’n allen. De gemiddelde Nederlander eet zo’n 400 pepernoten (of kruidnoten) per jaar die tegenwoordig in zo’n vijftig verschillende smaken bestaan.

Het Sinterklaasfeest buiten Nederland

Buiten Nederland wordt Sinterklaas op verschillende manieren gevierd door Nederlandse gemeenschappen en expats. In sommige landen, zoals België, wordt het vergelijkbaar met de Nederlandse traditie gevierd, met cadeautjes en snoepgoed uitgedeeld door Sinterklaas en de Pieten. In landen als Duitsland en Suriname waar ook veel Nederlanders of afstammelingen van Nederlanders wonen, wordt ook een soort Sinterklaas gevierd. In Duitsland en Zwitserland wordt Sinterklaas echter niet bijgestaan door zijn Pieten, maar door Krampus, een geit-achtig monster dat stoute kinderen straft. Tot voor kort werd op de Nederlandse Antillen ook Sinterklaas gevierd, maar sinds de Zwarte Piet discussie is dat officieel afgeschaft, hoewel veel families rond dat tijdstip in het jaar nog wel iets soortgelijks doen met de kinderen.