Dit vinden mensen het engst aan nieuwe sociale situaties


Nieuwe sociale situaties zijn altijd wat onwennig, en niet zo gek ook. Mensen zijn sociale kuddedieren en wanneer je in een totaal nieuwe sociale situatie wordt gegooid moet je helemaal from scratch beginnen met nieuwe mensen ontmoeten. Het vergt een heleboel sociale vaardigheden en een behoorlijke dosis zelfvertrouwen.

Awkward silence

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen, wanneer er een stilte valt, daar direct verandering in willen brengen. Zo worden er uiteindelijk dingen gezegd die misschien wel puur gebruikt worden om de stilte op te vullen. Maar soms is spreken zilver en zwijgen goud. Die stiltes zijn echt zo erg nog niet. Embrace the silence en geniet met nieuwe mensen even van een momentje rust!

Een naam niet goed onthouden

Heel gênant natuurlijk, wanneer je je aan iemand hebt voorgesteld en vijf minuten later weet je al niet meer of het nou Lisa of Iris was. Dat brengt je direct in een ongemakkelijke positie. Een kleine tip: wanneer iemand zijn naam verteld, probeer dan iets rondom hem of haar te visualiseren. Dat helpt je geheugen een beetje. En zo kun je je dan herinneren dat het Iris was, omdat je in gedachten een paars bloemetje boven haar hoofd zag.

 De eerste move maken

Vaak is het allerengst van het ontmoeten van nieuwe mensen de eerste stap zetten en iemand aanspreken. Vaak is het pas makkelijk wanneer je eenmaal met iemand in een gesprek bent. Toch hoeft de eerste stap echt niet altijd zo ingewikkeld te zijn, zeker als je een paar ijsbrekers bij de hand hebt. Een compliment over iemands outfit of uiterlijk is een makkelijke en aardige manier om met iemand in contact te komen. Bijvoorbeeld vrouwen onder elkaar: ‘Wat heb je een geweldige blouse aan!’ ‘Dankjewel! Hij is van …’ ‘Oh, dat meen je niet! Ik kom zo vaak in de …’ – een gesprek is geboren.

Druk om vrienden te maken

Misschien maak je je wel ontzettend zorgen of je wel capabel genoeg bent om direct veel nieuwe vrienden te maken. Maar dat hoeft helemaal niet! Houd in je achterhoofd dat nieuwe sociale situaties ook hartstikke gezellig kunnen zijn wanneer je met veel verschillende mensen kletst. Niemand verwacht dat je direct allerlei nieuwe vrienden zal maken, dus leg jezelf ook niet al te veel druk op.

Onzekerheid over jezelf

De grootste angsten bij nieuwe sociale situaties komen eigenlijk altijd voort uit onzekerheid over jezelf. En hoewel een beetje onzekerheid oké is, is het ook zonde. Als er iemand in deze wereld is die een beetje lief voor jou zou moeten zijn, dan ben jij het wel. Wees trots op jezelf, wie je bent en weet dat iedereen op zijn eigen unieke manier prachtig is.