Is WordPress hosting echt anders dan Webhosting?


Wanneer je een eigen website hebt is de kans groot dat je deze website met WordPress gemaakt hebt. WordPress werkt erg prettig en is geschikt voor basale websites tot zeer complete websites of webshops. Om je website in de lucht te kunnen krijgen en houden, maar vooral ook om je website naar behoren te laten werken, heb je goede hosting nodig. Nu zijn er erg veel soorten hosting. Daarbij komt dat met de opkomst van WordPress, er ook zogeheten WordPress hosting beschikbaar is gekomen. Is die speciale WordPress hosting echt anders dan ‘normale’ webhosting? We leggen het je graag uit.

Hosting, hoe zat dat ook alweer?

Een WordPress website hosten en maken is dus voor heel veel verschillende doeleinden geschikt. Maar hoe zat het ook alweer met hosting in het algemeen? Bij reguliere, ‘normale’ hosting is er meestal sprake van een shared hosting account. Dat houdt letterlijk in dat je jouw virtuele server deelt met andere klanten. In principe geen probleem, alleen heb je geen invloed op met wie jij de server precies deelt. Als je pech hebt zit er iemand tussen met een website die zeer veel traffic genereert en dus veel resources vraagt van de server. Verder is het zo dat shared hosting servers alle CMS’en moeten kunnen draaien. Dus niet alleen WordPress.

Managed WordPress Hosting

Het woord ‘managed’ houdt bij ‘normale’ shared hosting in dat de hostingprovider alle updates van het updating system en van de webserver voor zijn rekening neemt. Bij Managed WordPress Hosting houdt ‘managed’ echter weer iets anders in. In principe kun je het als volgt stellen: bij algemene hosting wordt puur de hosting gemanaged, bij Managed WordPress Hosting is dat de hosting én WordPress zelf. Partijen die speciale WordPress hosting aanbieden onderscheiden zich meestal op de volgende gebieden van algemene hosting: snelheid, gemak, veiligheid en support.

Snelheid

Hoe sneller je website, hoe hoger de conversie en hoe hoger je positie in Google. Zo blijkt uit meerdere onderzoeken. Hosting partijen die Managed WordPress Hosting aanbieden zetten middelen in om jouw website zo snel mogelijk te laten draaien. Dat is per aanbieder weer verschillend, maar vaak draait het om caching. Dat houdt in dat bepaalde site-onderdelen worden opgeslagen op een snel bereikbare plaats. Vaak is het ook zo dat je bij deze speciale vorm van hosting meer resources tot je beschikking hebt. Bedenk wel dat je hier vaak ook voor betaalt.

Gemak

Het gemak van WordPress hosting zit hem vaak in het feit dat de verschillende aanbieders vaak zaken als automatische updates aanbieden. Het komt erop neer dat je minder werk hebt aan het onderhoud van je website.

Veiligheid

Het up-to-date houden van plugins, core en thema is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor de veiligheid van je website. Zoals gezegd wordt dit bij dergelijke hosting allemaal voor je geregeld. Verder worden er vaak gratis scans gedaan op malware en infecties opgeruimd en is er sprake van een specifieke beveiliging voor brute-force login pogingen.

Service

We noemden net de automatische updates al, belangrijk voor veiligheid en gemak, maar natuurlijk ook een stukje service. Maar belangrijk is ook dat hostingpartijen die dit aanbieden vaak verstand hebben van WordPress. Als er dus iets aan de hand is met je WordPress website is de kans groter dat de aanbieder jou verder kan helpen.

Wanneer je een WordPress website hebt is het dus wel degelijk het overwegen waard om te gaan voor speciale WordPress hosting.