5 tips om je dataverbruik te verminderen


Gebruikten Nederlanders in 2017 gemiddeld nog 1 gigabyte aan mobiele data per maand, verdubbelde dat vorig jaar tot maar liefst 2 GB. Ben jij ook zo’n veelverbruiker en heb je moeite om binnen je bundel te blijven? Dan mag je deze tips om dataverbruik te verminderen niet missen!

1. Maak gebruik van Wi-Fi

Je hebt tegenwoordig bijna overal Wi-Fi. In de trein, in horecagelegenheden en zelfs in een heleboel supermarkten. Als je zorgt dat de Wi-Fi altijd is ingeschakeld op je telefoon en dat er automatisch naar verbinding wordt gezocht, dan hoef je niet onnodig veel gebruik te maken van je mobiele data. Moet je alleen nog wel even inloggen op sommige plekken. Maar die (kleine) moeite betaalt zich zonder enige twijfel uit in de vorm van databesparing.

2. Geen filmpjes afspelen

Online video’s vreten MB’s. Gebruik daarom niet te vaak apps als YouTube en Snapchat wanneer je op het 4G-netwerk zit. Ook op Facebook en Instagram barst het van de filmpjes die bovendien automatisch afspelen, maar daar is een trucje voor. Beide apps hebben een functie om minder mobiele data te verbruiken, waarbij onder andere video’s niet meteen afgespeeld worden. Die kun je activeren via de instellingen. Ook bij WhatsApp kun je instellen dat media alleen automatisch gedownload worden wanneer je bent ingeschakeld op de Wi-Fi. Super handig!

3. Films en muziek thuis downloaden

Kijk jij graag films of luister je naar muziek wanneer je onderweg bent, ergens moet wachten, of om een andere reden even wat tijd moet doden? Je zult zien dat je vaak juist op die momenten geen Wi-Fi hebt. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent en dat je thuis alvast wat entertainment op je telefoon zet. Je kunt bij Netflix en Spotify bijvoorbeeld films en liedjes downloaden, zodat je deze offline kunt bekijken en luisteren waar en wanneer je maar wilt. En nog veel belangrijker: zonder dat het een aanslag is op je databundel!

4. Kies een gunstige provider

Je verbruikt niet elke maand even veel MB’s. Wanneer je druk bent, veel de deur uit gaat of bijvoorbeeld een tijdje buiten Europa verblijft, kan het zomaar zo zijn dat je de 2 gigabyte niet eens haalt. Dan is het fijn als je bij een provider als Telfort zit, waar je bijvoorbeeld bij de sim-only abonnementen je overgebleven MB’s nog tot twee maanden kunt meenemen. Dan heb je de volgende maand meteen een beetje speling en kun je misschien eens wat vaker een filmpje kijken van je vrienden op Facebook of Instagram.

5. Bel eens gewoon

Is het einde van je bundel in zicht en moet je dringend één van je vriendinnen spreken over die ene date? Of heb je een ander onderwerp te bespreken wat echt niet kan wachten? Bel dan eens gewoon in plaats van via Facetime. Natuurlijk is het leuk om elkaars gezicht te zien, maar perse nodig is het waarschijnlijk niet en het is een super simpele manier om je MB-verbruik te verminderen. Sterker nog, met een gewoon telefoontje maak je helemaal geen gebruik van je data!

Dat het gebruik van mobiele data het afgelopen jaar ‘explosief’ gestegen, blijkt uit de Telecommonitor van de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Telecomaanbieders zijn natuurlijk blij met die trend, maar jij en je bankrekening waarschijnlijk iets minder. Nu je deze tips hebt gelezen, hoef jij je daar in ieder geval voorlopig geen zorgen meer over te maken.

Althans, niet over het verbruik van je mobiele data, maar misschien wel over het opladen van je telefoon. Volgens de brandweer worden veel woningbranden namelijk veroorzaakt door de accu’s van mobiele telefoons. Lees verder.