De herziene lijst van gaststeden voor Euro 2020 


Nu het Europees kampioenschap met een jaar is uitgesteld zijn sommige gaststeden niet meer in staat om zo’n groot tornooi te laten plaatsvinden in hun stad. Zowel Dublin als Bilbao konden omwille van coronamaatregelen niet meer fungeren als gaststad. Voor Bilbao werd een oplossing gevonden voor door de wedstrijden te verschuiven naar Sevilla. Zo hoeven ze niet buiten de landsgrenzen reizen. Ierland zal geen wedstrijden van het EK organiseren. In Nederland verandert er niets. 

Johan Cruijff Arena (Amsterdam) en Arena Nationale (Boekarest) 

In bijna elk EK 2020 stadion is de capaciteit fors verlaagd. Zo ook voor de Johan Cruijff Arena in Amsterdam en de Arena Nationale in Boekarest waar het stadion plaats biedt voor 54.990 toeschouwers maar dit jaar maar een vierde is toegelaten. Dat aantal kan verhoogd worden afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie. Beide stadia zullen enkele groepswedstrijden en achtste finales hosten  

Olympisch stadion (Bakoe) 

In Azerbeidzjan is plaats voor 68.700 voetbalsupporters in het Olympisch stadion van Bakoe maar slechts de helft is toegelaten. Bakoe is gaststad voor enkele wedstrijden in Groep A en één kwartfinale. 

Puskas Arena (Budapest) 

Hongarije kiest als enige voor een 100% bezetting van de Puskas Arena in Budapest. Het nieuwe stadion uit 2019 moet renderen en zal gastheer zijn voor drie wedstrijden in groep F en een achtste finale. Het stadion biedt plaats voor 67.889 supporters.   

Wembley (Londen) en Hampden Park (Glasgow) 

De belangrijkste wedstrijd, de finale wordt over het kanaal gespeeld, in het Wembley stadion. Ook hier zal maar een vierde van de 54.490 stoeltjes bezet zijn maar opschalen is mogelijk. Behalve de finale vinden in Londen ook de halve finales, groepswedstrijden en achtste finales plaats. Er worden in totaal acht wedstrijden gespeeld. De capaciteit van het Schotse Hampden Park is teruggebracht tot een vierde van de 52.063 plaatsen. Het stadion biedt onderdak voor drie groepswedstrijden en een achtste finale. 

Krestovsky stadion (Sint-Petersburg) en La Cartuja (Sevilla) 

Sint-Petersburg en Sevilla zijn twee nieuwe gaststeden na het afhaken van Dublin en Bilbao. In Rusland worden zes groepswedstrijden en een kwartfinale gespeeld, in Spanje drie groepswedstrijden en een achtste finale. Het Krestovsky Stadion zal voorlopig maar voor de helft bezet zijn, La Cartuja voor een derde. 

Allianz Arena (Munchen) 

De Duitsers hosten drie groepswedstrijden en een kwartfinale in de Allianz Arena. Minimum 14.500 stoeltjes van de 70.000 worden verkocht in het stadion. De Allianz Arena mocht in 2006 ook al zes wereldbekerwedstrijden hosten.  

Stadio Olimpico (Rome) 

De thuisbasis van AS Roma en Lazio, het stadio Olimpico kan 72.698 plaatsen verkopen maar heeft dat voorlopig gereduceerd tot een vierde. Er vinden drie groepswedstrijden en een kwartfinale plaats. 

Parken stadion (Kopenhagen) 

Het Parken stadion behoort samen met Stadio Olimpico, Hampden Park en onze eigenste Johan Cruyff Arena tot de generatie stadia uit de 20ste eeuw. De andere stadia zijn pas in de 21ste eeuw gebouwd. Het stadion vermindert de capaciteit voorlopig tot een derde van de 38.065 plaatsen. Er zullen drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld worden. 

Het Europees Kampioenschap gaat dit jaar zeker door, dat staat vast maar Euro 2020 zal toch een vreemd tornooi zijn. Dat het net nu in verschillende landen plaatsvindt maakt de coördinatie niet gemakkelijker.