Groene Urine: hoe komt dit?
Wanneer je op het toilet hebt gezeten, is het altijd goed om even achterom te kijken. Niet alleen om je grote boodschap te inspecteren, maar ook om te kijken naar de kleur van je plas. Kijk ernaar en observeer. Het kan zijn dat je groene urine hebt. Hoe komt dat?
Observeren van je urine
Het klinkt misschien vies en gek om na een toiletbezoek nog voor het doorspoelen even in het toilet te kijken naar je urine. Toch is een blik naar je plas wel belangrijk. Het zegt namelijk veel over je lichaam en of alles in je lichaam nog goed werkt. De ‘perfecte’ urine is bijna geurloos en heeft de kleur van stro of een ‘blond biertje’. Heel licht geel dus. Dit kan veranderen en daarbij kan een andere kleur of geur meerdere oorzaken hebben. Zeker wanneer je meerdere dagen afwijkende urine hebt dan normaal, is het belangrijk om even alert te blijven en eventueel je huisarts te raadplegen. Het is dus van enorm belang dat je jouw urine controleert zodat je verschillen van het normaal kunt afleiden en eventueel actie kunt ondernemen.
Groene of blauwe urine
Je urine kan een blauwe of groenachtige kleur hebben. Dit is niet omdat er een kleurrijk feestje in de toiletpot wordt gehouden, maar om andere redenen. De ene reden is wat erger dan de andere.
Asperges gegeten
Heb je groene urine met daarbij een aparte zwavelgeur? Misschien kan dat komen doordat je recentelijk asperges hebt gegeten. Het is misschien weer het aspergeseizoen en jij grijpt dit natuurlijk aan om te genieten van asperges!
De merkwaardige zwavel geur komt van de grote hoeveelheid zuren (asparagine) dat je lichaam uitplast. Wanneer je lichaam deze zuren moet verwerken, ontstaan er zwavelverbindingen. Hierdoor ontstaat er een zwavelgeur. Niet iedereen heeft deze geur na het eten van asperges. Maar 40% van de mensen heeft hier last van na het eten van asperges. Uit onderzoek is gebleken dat je een bepaald chromosoom nodig hebt om de asperge lucht te kunnen ruiken.
Medicijnen
Het slikken van medicijnen kan ook zorgen voor verkleuring van urine. Geneesmiddelen uit de fenothiazine familie kunnen hiervoor zorgen. De medicijnen promethazine of propofol vallen onder deze familie en hebben na het slikken van deze medicijnen vaak het effect van groene urine. De geneesmiddelen als metoclopramide of amitriptyline kunnen ook zorgen voor groenachtige plas. Zorg ervoor dat je altijd even goed de bijsluiter leest voordat je nieuwe pillen slikt. Misschien staat er iets over groene urine.
Urineweginfectie met pseudomonas
Een urineweginfectie met de bacterie pseudomonas kan ook zorgen voor een groenachtige en vooral stinkende urine. Alhoewel dit wel een zeldzame variant is. De pseudomonas bacterie kan zorgen voor een infectie waardoor er verkleuring in de urine ontstaat. Het is alleen wel zo dat een klein percentage van van de urineweginfecties wordt veroorzaakt door deze bacterie. 90% van de urineweginfecties komt namelijk door de gramnegatieve bacterie Escherichia coli, in de volksmond ook wel de poepbacterie.
Bijkomende symptomen
Als je last hebt van groene urine zijn er vaak ook andere bijkomende symptomen die je alert zouden moeten maken. Namelijk pijn hebben tijdens het plassen kan ook resultaat zijn van dat er iets aan de hand is. De pijn lijkt branderig en voelt als een blaasontsteking. Daarnaast kun je misschien aandrang hebben om te moeten plassen, maar lukt dit niet. Vaak naar de wc moeten kan ook een symptoom zijn.
Vraag om medisch advies
Raadpleeg een arts wanneer je meerdere dagen achter elkaar groene urine hebt en je geen voedsel hebt gegeten dat de rede kan zijn van de groene kleur in urine. De arts kan altijd kijken en onderzoeken of er sprake kan zijn van een urineweginfectie. Eventueel kan de arts antibiotica voorschrijven.
Andere urine kleuren
Je urine kan niet alleen groen kleuren. Er zijn ook andere kleuren urine waarbij je even alert moet zijn.
Zwarte, bruine of donkergele urine
Wanneer je urine donkergeel of amberkleurig is, heb je waarschijnlijk te weinig gedronken. Of je hebt te veel getranspireerd tijdens het sporten. Kortom: je hebt te weinig vocht in je lichaam. Vaak heeft ochtendurine een donkerder kleur dan later op de dag. Drink een aantal flinke glazen water en de urine zal al snel minder van kleur worden. Wanneer dit niet het geval is: raadpleeg de huisarts.
Paarse, roze of rode urine
De urine kan ook lichtroze, rood of zelfs wijnrood zijn. Dit kan komen door rode voeding zoals rode bietjes, bramen en andere rode voedingssoorten. Als je deze dingen niet hebt gegeten, dan kan het ook wijzen naar hematurie (bloed in de urine). Soms kan nierbekkenontsteking, urinewegontsteking, nierstenen, niercyste, blaastumor of sikkelcelanemie de oorzaak zijn van rode urine. Met rode urine is het belangrijk dat je het in de gaten houdt en goed nagaat wat je hebt gegeten.
Vlokken of vaste deeltjes in de urine
De urine kan ook gewoon geel zijn terwijl er iets aan de hand is. Er kunnen namelijk ook vlokken in zitten of de urine kan troebel zijn. Dit kan komen door debris: witte bloedcellen zorgen voor witte vlokken door een ontsteking of zelfs een tumor. Het kan ook gewoon een blaasontsteking zijn. Het is dus in eerste instantie niet erg en kan bij veel mensen voorkomen. Je moet het alleen wel in de gaten houden.