Alles wat je moet weten over thee


Misschien drink je wel liters thee per dag, of drink je het eigenlijk nooit. Toch is thee één van de meest gedronken warme dranken in Nederland. In deze blog vertellen we jou alles wat je moet weten over dat dampende bakje thee.

Wat is thee precies?

Als we precies gaan kijken naar wat thee is, dan zien we dat thee wordt gemaakt van bladeren. Door warm water wordt er als het ware een infusie getrokken van de bladeren. Een infusie houdt in dat het water de geur en de smaak van de bladeren overneemt. Daarom wordt zwarte thee heel donker en groene thee minder. Er zit dus verschil tussen verschillende theeen.

Wil jij groene thee kopen? Let dan goed op of de 100% natuurlijk is. Anders kunnen er extra smaakjes aan de zijn toegevoegd en dat is zonde.

Hoe drink je thee het beste?

Als je thee drinkt is het goed om eerst het water te koken. Houd er rekening mee dat je geen water kookt dat al een keer heeft gekookt. Hierdoor wordt de smaak namelijk van de thee beïnvloed. En dat willen we niet. Voor zwarte thee en pu-erh thee kun je water van 100 graden gebruiken. Maar voor andere theesoorten kun je beter tussen de 75 graden en de 85 graden aanhouden. Eerder de waterkoker uitzetten dus.

Waar komt thee vandaan?

Oorspronkelijk komt thee uit China. Op deze plek zouden ze al meer dan 5.000 jaar thee drinken. Uiteraard gaan hier mooie verhalen en legendes over te ronden. Doordat China al vroeg in de geschiedenis een plek was waar handel werd gedreven, zien we dat plekken in het Midden-Oosten ook al heel veel jaren bekend zijn met thee. Denk bijvoorbeeld als landen die we nu kennen als Turkije en Syrië.

Welke soorten thee zijn er?

In de basis zijn er 5 verschillende soorten thee. Deze zijn namelijk: zwarte thee, witte thee en groene thee. Dan is er nog oolong thee, deze theekomt uit Taiwan en is half gefermenteerd. En dan heb je nog pu-erh. Deze is volledig fermenteert en heeft hierdoor een hele aardse smaak. Wie denkt dat rooibos of kruidenthee ook thee is, heeft het mis. Hoewel we het wel thee noemen, mag dit eigenlijk niet zo heten omdat ze niet van de theeplant komen.

Wanneer is thee ontdekt?

Thee is dus al heel erg oud. In de vroegere jaren werd thee ontdekt doordat ze bladeren met warm water gingen mengen. Europa ontdekte thee omdat ze in de Gouden Eeuw met hun schepen over zee gingen. Hier ontdekten ze landen als India en China waar ze al eeuwenlang theedronken. Zo is thee naar Europa gekomen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de Engelsen. Zij vonden de zwarte thee te sterk en lengden het daarom aan met thee. Deze vorm van thee drinken is in Engeland nog steeds erg populair. Maar ook in landen als India. Dat komt omdat Engeland daar lange tijd heeft geregeerd.

Meer weten over thee? Bekijk deze video dan!