Koop jij jouw eerste op afstand bestuurbare auto? Hier moet je opletten


Kleine jongetjes worden misschien groot. Maar elke man vindt het leuk om met een op afstand bestuurbare auto te scheuren. Wil jij nou niet langer die van je buurjongen of je zoon te hoeven lenen? In deze blog vertellen wij je waar je op moet letten als je jouw eerste RC auto aanschaft.

Allereerst is het goed om te vertellen waar RC voor staat. Deze afkorting staat namelijk voor radio controlled. Dit houdt dus in dat je jouw miniatuur scheurijzer op afstand kunt besturen. Het is ook goed om te weten dat er heel veel verschillende soorten op afstand bestuurbare auto’s te koop zijn. Uiteraard kun je in elke speelgoedwinkel een model kopen dat geschikt is voor kinderen. Maar tegenwoordig kun je als volwassenen heel veel gave modellen vinden die nét even iets meer kan. Denk bijvoorbeeld aan de modellen van arrma.

Speelgoed of niet?

Een modelbouw bestuurbare RC auto is absoluut geen speelgoed. Dat betekent niet dat je er leuk mee kunt “spelen”, maar vooral in de uitvoering zitten gewoon veel verschillen. Zo zijn juist die speelgoedvarianten bedoeld om mee te botsen. De snelheden liggen lager, omdat kinderen ermee spelen en de kans dat ‘ie stuk gaat is ook groter. Nu is daar natuurlijk ook de prijs vaak na. Bij modelbouw kun je allereerst jouw op afstand bestuurbare auto bouwen of ervoor kiezen om ‘m te voorzien van toffe upgrades en eventueel zelf tunen. Alsof het een echte auto is. Houd er rekening mee dat er uiteraard wel verschil in prijs zit.

Wil jij liever het water op? Kijk eens naar de modellen van proboat!

Wat kost een RC auto?

Als je op zoek gaat naar een goede op afstand bestuurbare auto of een RC auto dan moet je rekening houden met een prijs tussen de 150 euro en de 220 euro. Vaak kun je losse onderdelen kopen wanneer er iets kapot gaat. Of de prijs gaat nog iets omhoog omdat je jouw modelauto graag wilt tunen. Houd er ook rekening mee dat je bij model RC auto’s eventueel ook nog een losse zender, accu en acculader moet aanschaffen. In sommige pakketten zitten deze er al bij in. Dan ben je – zoals ze dat noemen – ready to run.

Waar rijdt jou nieuwe RC auto straks op?

Net zoals bij een normale auto kun je bij een RC auto nadenken over de eventuele type motor. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen elektromotoren, maar eventueel ook op motoren die rijden op basis van brandstof. Welke uiteindelijk bij jou past, heeft ook te maken met wat je ermee wilt gaan doen. Zo heb je elektrische motoren met of zonder koolborstels. Als je een zogenoemde brushless motor hebt dan liggen de snelheden vaak hoger. Of kies voor een elektrische auto die je gewoon kunt opladen door middel van een accu. Zeker voor beginnende rijders is dat de meest makkelijke en vriendelijke manier van beginnen met rijden. Ook ervaar jij en jouw buurt er minder geluidsoverlast door. En dat is toch ook prettig.

Benieuwd hoe zo’n brushless RC auto eruit ziet? Bekijk deze video!