Alle termen die je moet kennen om in crypto munten te handelen!


Je hoort iedereen er tegenwoordig over en het wordt steeds populairder. Daarnaast zijn ook steeds meer mensen erin verdiept. Het handelen in crypto munten is ook jou vast niet ontgaan. Maar wat houdt het handelen in deze valuta precies in? En wat moet je er allemaal over weten? Wij hebben een aantal begrippen op een rijtje gezet, die jou niet kunnen ontgaan. Als je binnen no time wilt meepraten met deze trend, lees dan snel verder.

Cryptocurrency

Allereerst is de grote vraag voor velen waar het woord ‘cryptocurrency’ voor staat. In het Nederlands refereert deze benaming letterlijk naar versleuteld geld. In zekere zin kun je de valuta op deze manier ook omschrijven, omdat de munten online worden aangeschaft. Het is dus niet zo dat je het geld fysiek in je portemonnee hebt zitten. Het geld wordt namelijk online opgeslagen. Dit gebeurd in een ‘online wallet’. Een zogenoemde online wallet is een crypto portefeuille die alleen online via het internet toegankelijk is. 

Gecodeerd

Maar wat is nog meer het verschil tussen het fysieke geld in jouw portemonnee en de cryptovaluta in jouw online wallet? Een ander groot verschil is de onafhankelijkheid. Voor jouw bankrekening ben je namelijk afhankelijk van een tussenpersoon, of ook wel een bank. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ABN Amro of een Rabobank. Dit werkt alleen anders bij cryptovaluta, omdat je transacties uitvoert zonder een tussenpersoon. Je kunt je afvragen of dit het niet onveilig maakt, maar niets is minder waar. Omdat de transactie ontbreekt aan een tussenpersoon brengt het veel anonimiteit met zich mee. De overdraagbare informatie is bovendien niet leesbaar, omdat de transacties gecodeerd zijn. Dit maakt het slechts leesbaar voor de zender en de ontvanger. 

Decentralisatie

Dit brengt ons gelijk tot de volgende term die niet in jouw woordenschat mag ontbreken. Decentralisatie is het woord dat het handelen in de valuta het best kan omschrijven. Doordat het een bepaalde mate van anonimiteit met zich meebrengt, komt de macht in eigen hand te liggen. Enige vorm van autoriteit is hiermee verleden tijd. Alleen jij als handelaar of gebruiker hebt de volledige macht over het verwerken van betalingen. 

Mining

Zodra je je gaat verdiepen in het handelen van cryptovaluta, hoor je het woord ‘mining’ maar al te vaak. Dit is ook een belangrijke term als je wilt begrijpen waar de cryptomunten nou precies worden ondergebracht. Want als een cryptomunt niet ondergebracht wordt bij een bank, waar dan wel? De zogenoemde ‘miners’ bevestigen de transacties door gebruik te maken van uitzonderlijke rekenkracht. Cryptocurrency functioneert dan ook niet zonder mining. Het nadeel van het computersysteem is daarentegen wel dat het veel geld en energie kost. Je moet je namelijk voorstellen dat bij elke transactie een enorme wiskundige formule moet worden opgelost. Dit gebeurd natuurlijk niet zonder tijdrovende processen. Echter maakt dit het wel mogelijk dat jij op een makkelijke, veilige en anonieme manier kan handelen in de valuta. Ben jij al overgehaald? Probeer jezelf zo goed mogelijk te verdiepen in de verschillende cryptocurrencies. Voordat je het weet, krijg je meer vertrouwen in jezelf en wordt je een echte crypto expert!