Aandelen voor dummies: waar moet je beginnen?


Als we financiële experts mogen geloven, dan maak je een onverstandige beslissing als je níet in aandelen investeert. Aandelen zijn de toekomst, en er valt veel geld mee te verdienen. Mits je tenminste weet waar je moet beginnen. De basics van aandelen bespreken we in dit artikel. Zo weet je hopelijk beter waar je op moet letten wanneer je aandelen kopen gaat.

Vroeg beginnen

Als je begint met beleggen wanneer je nog jong bent, kun je daar later veel voordeel van beleven. Stel je bijvoorbeeld voor dat je elk jaar 5% rendement opbouwt en je je aandelen lang laat staan, dan heb je daar na een aantal jaar heel wat aan verdiend.

Geen geld uitgeven wat je niet kunt missen

Het is met elke vorm van beleggen of investeren dat je geen geld uitgeeft wat je niet zou kunnen missen. Dan kun je namelijk in de financiële problemen komen, en het is natuurlijk altijd een goed idee om dit te vermijden. Om meer inzicht te krijgen in je financieren, kun je het beste een kasboekje maken en zo gemakkelijk zien wat voor geld je overhoudt aan het eind van de maand. Zo kun je gemakkelijk een budget voor aandelen voor jezelf opstellen.

Spreiden

Wanneer je investeert in een aandeel van een bedrijf, dan ben je volledig afhankelijk van deze koers. Als je er echter voor kiest om je kansen te spreiden, en dus te

Investeren in meerdere aandelen, betekent dat niet gelijk slecht nieuws voor jou als één aandeel niet zo goed gaat. Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen investeren in Tesla, maar ook in Nike of Microsoft. Deze aandelen kun je overigens kopen op www.aandelenkopen.be.

Aandelen en ETF’s

Als je vervolgens hebt besloten dat je gaat investeren in aandelen, is het belangrijk om te bepalen of je dan in losse aandelen wilt investeren of in EFT’s. Dit zijn een soort verzamelingsinstrumenten waardoor je investeert in een grote groep aandelen tegelijk. Als er een groeiende tendens is, dan zal je winst blijven maken, ook wanneer een paar bedrijven verlies draaien.

Andere investeringen?

Daarnaast zijn er ook andere vormen waarin je kunt investeren. Denk bijvoorbeeld aan cryptocurrrencies zoals Bitcoin of Ethereum. De markt van cryptocurrencies is al jaren blijven groeien en zal dat naar verwachting ook nog een tijd blijven doen.