Wie onderhoudt de bomen en struiken in mijn straat?
Op een mooie zonnige lentedag fiets je door jouw stad of dorp, en ben je verwonderd door hoe mooi de natuur erbij ligt. De struiken staan in bloei, de bomen zijn mooi groen en strak geknipt. Dan gaat er een gedachte voor je hoofd: wie zorgt er eigenlijk voor dat de bomen en struiken er altijd zo verzorgd uit zien? Hoewel je er misschien nog nooit over hebt nagedacht, zijn er mensen (vaak vanuit een organisatie) die de verantwoordelijkheid hebben om de struiken en bomen te verzorgen. Wie dat zijn, vraag je je misschien af. Oftewel: wie onderhoudt de bomen en struiken in mijn straat? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Gemeenten
De meeste bomen en struiken die je in je buurt ziet staan zijn ooit geplant door de gemeente. Zij zijn dan ook eigenaar van deze stukken groen en zijn verantwoordelijkheid om dit te onderhouden. Omdat de meeste ambtenaren dit klusje niet zelf oppakken maken ze gebruik van een groenbeheerder. Groenbeheer houdt zich bezig met het beren van de ‘natuur’ in stedelijke (of verstedelijkte) omgevingen. Het gaat dus niet om de stukken natuur tussen verschillende steden of dorpen in, maar juist het groen wat ín deze steden of dorpen te vinden is. Naast het verzorgen van de bomen en struiken is het ook belangrijk dat groenbeheer focust op bijvoorbeeld het onkruid tussen de stenen van het voetgangerspad. Het is, bijvoorbeeld bij looppaden, heel belangrijk dat groenbeheerders juist samenwerken met grondwerkers. Een grondwerker legt namelijk bijvoorbeeld groen aan wanneer de bodem moet worden gesaneerd. Zie je dit werk wel zitten, kijk dan vooral eens bij grondwerker vacatures. En wat denk je bijvoorbeeld van bloembakken in een lokaal park of voor het gemeentehuis? Dit valt ook allemaal onder groenbeheer. Ook het maaien van grasvelden valt onder groenbeheer. Ben je opgegroeid met groene vingers en klinkt dit jou als muziek in de oren? Check dan ook eens de groenvoorziening vacatures.
Zelf aan de slag
Misschien spot je zomaar eens een struik die het groenbeheer vergeten is mee te nemen tijdens het snoeien. Het kan dan misschien aantrekkelijk izjn om zelf aan de slag te gaan en je heggenschaar te pakken om die struik even bij te werken, maar houd er rekening mee: dit kan niet zomaar! Het is niet voor niets dat deze klussen normaal worden opge[akt door professionals.
Waarom is het nodig?
Je vraagt je misschien af waarom het nodig is om regelmatig de natuur de onderhouden in een stad. Maar, naast dat dit misschien esthetische voordelen heeft, is het ook goed voor de struiken zelf. Vaak snoeit de gemeente namelijk struiken om de 5 á7 jaar, zodat het groen juist kan blijven groeien. Als de gemeente bomen bijsnoeit, haalt de gemeente dood hout weg en zorgt ervoor dat de inwoners van de stad veilig onder de boom door kunnen lopen, zonder dat de boom zijn vorm verliest.
Milieuvriendelijk?
Groenbeheerders houden natuurlijk in hun achterhoofd dat het werk wat ze doen vooral voordelig moet zijn voor de natuur. Je mag dan ook verwachten dat groenbeheer zich op een milieuvriendelijke manier ontfermt over de natuur in de stad.