Simpele oplossingen om langer thuis te blijven wonen


Niets zo fijn dan je eigen huis en je eigen bed. Dat is dan ook de reden dat veel mensen lang thuis willen blijven wonen. Om zelfstandig te kunnen wonen kan het goed zijn om eventueel een paar oplossingen in huis te halen. Of juist buitenshuis. Welke dat zijn vertellen we jou in deze blog!

Allereerst is het goed om je woning op tijd aan te passen. Dat hoeft niet direct drastisch, maar denk bijvoorbeeld aan een douchekrukje in de douche, zodat je niet hoeft te blijven staan. Of haal de plinten weg zodat je gemakkelijk met een rollator door de woning kunt bewegen. De eerste tip die we je dan ook graag geven is: pas je woning aan waar nodig. En wat te denken van misschien een traplift of kleine aanpassingen aan de keuken. Aanpassingen aan huis kunnen klein of groot zijn.

Blijf in beweging

Door in beweging te blijven, merk je dat je lichaam sterker en gezonder blijft. Daarom is het goed om bijvoorbeeld een aantal klusjes in huis zelf te blijven doen. Denk bijvoorbeeld aan het afstoffen van je spullen. Dit is een taak die je in etappes kunt doen, zodat je tussendoor even kunt uitrusten. In beweging blijven kan ook zijn dat je zelf een kleine boodschap blijft toen buiten de deur. Zo blijf je niet constant binnen. Frisse lucht en zon is goed voor een mens. Kies voor een rollator kopen zodat je meer zelfverzekerd naar buiten gaat.

Leer de digitale wereld kennen

Veel ouderen vinden de digitale wereld maar niets. Toch is het goed om bijvoorbeeld wegwijs te worden met een tablet. Het is namelijk goed om gebruik te kunnen maken van bepaalde zaken die online te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van online boodschappen. Maar het is ook mooi om op deze manier in contact te blijven met vrienden en familie. Dit kan namelijk heel simpel door middel van videobellen.

Zorg dat je huis veilig blijft

Als we het hebben over veilig dan hebben we het niet alleen over veilig kunnen bewegen en leven in huis. Maar we hebben het bijvoorbeeld ook over brandveiligheid. Zorg ervoor dat er bijvoorbeeld een blusdeken in de keuken hangt en maak gebruik van goede rookmelders. Er zijn ook rookmelders die optische signalen geven. Dit is een stuk veiliger wanneer je een beetje slechthorend bent. Naast brandveiligheid is er ook inbraakveiligheid. Dit houdt in dat je eventueel ook camera’s ophangt bij de deur. Deze producten zijn vaak niet heel duur, maar zorgen wel voor meer veilig in huis.

Een ander gevaarlijk punt in huis, is het gevaar om uit te glijden. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld harde ondergronden vervangt voor tapijt. En leg op plekke waar je sneller uitglijdt een anti-slipmat. Zoals in douche!

Maak het bespreekbaar

Als je graag op je plek wilt blijven dan is het goed om het allereerst bespreekbaar te maken met bijvoorbeeld je huisarts, de wijkverpleegkundige of je kinderen. Hulp is nodig om langer thuis te blijven. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning van een mantelzorgen, boodschappendienst of hulp bij andere algemene dagelijkse levensverrichtingen. En je weet wat ze zeggen: beter een goede buur dan een verre vriend.

Benieuw wat de overheid kan doen om jou te helpen? Hier lees je alles over langer thuis blijven wonen.