Werken als inkomensconsulent voor de gemeente


Een van de zekerheden van het leven is dat je inkomen nodig hebt. Zonder inkomen kan je niet leven en daarom is het ook belangrijk dat iedereen een gestage stroom aan inkomsten heeft. Dit is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Er zijn heel wat redenen op te noemen waarom mensen geen inkomsten hebben, of een inkomen dat te laag is om goed van rond te komen. De overheid staat dan paraat om deze mensen te helpen, door middel van het verstrekken van een uitkering. Het is in dergelijke gevallen aan een inkomensconsulent om te kijken of iemand daadwerkelijk recht heeft op een uitkering. Detacheringsbureau Joinuz werkt voor een groot aantal opdrachtgevers, die regelmatig op zoek zijn naar gekwalificeerde inkomensconsulenten. Zie jij dat wel zitten en wil je als inkomensconsulent een salaris verdienen waar je goed van rond kan komen? Dan is het goed om even contact op te nemen met Joinuz en samen met de specialisten van dit bureau te bekijken wat voor banen er beschikbaar zijn. Wil je eerst weten wat een inkomensconsulent precies doet? Lees dan rustig verder om hier alles over te weten te komen.

Wat doet een inkomensconsulent precies?

Het werk van een inkomensconsulent is niet eenvoudig. Je bent per slot van rekening degene die er verantwoordelijk voor is of iemand een uitkering mag krijgen of niet. Jouw beslissing heeft een grote invloed op het leven van de aanvrager, je moet hier dan ook een serieuze afweging bij maken. Je kijkt in jouw functie om te beginnen wat voor inkomen iemand heeft. Aan de hand hiervan ben jij dan degene die de beslissing neemt of deze persoon ook daadwerkelijk recht heeft op een uitkering. Indien dit het geval is, dan is het ook aan jou om te bepalen hoe hoog de betreffende uitkering moet zijn. Daarbij moet je er ook goed op letten of iemand daarnaast nog recht heeft op aanvullende mogelijkheden.

Wat wordt er van jou verwacht als inkomensconsulent?

Wanneer je wil werken als inkomensconsulent, dan is er een flink pakket aan vaardigheden waar je over moet beschikken. Aangezien je veel te maken hebt met mensen, moet je communicatief en sociaal vaardig zijn. Ook wordt er van je verwacht dat je over een goed beoordelingsvermogen beschikt. Jij bent degene die bepaalt of een van je cliënten een uitkering mag ontvangen. Indien dit niet het geval is, dan moet je dit op een correcte manier aan deze cliënt duidelijk maken. Je kan daarbij ook te maken krijgen met cliënten die het niet met je oordeel eens zijn. Hoe ga je daar dan mee om? Denk er daarbij ook aan dat jij een goede kennis moet hebben van relevante wetten en regels.

Met wat voor opleiding kan jij aan de slag als inkomensconsulent?

Zie jij het wel zitten om de overheid als werkgever te hebben? Dan is het belangrijk om in de gaten te houden welke opleiding je voor bepaalde functies nodig hebt. Voor het werk van een inkomensconsulent moet je minstens over een HBO-opleiding beschikken. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding als Sociaal Juridische Dienstverlening, Rechten of Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. In een aantal gevallen is het ook mogelijk om met een MBO-4 opleiding een functie als inkomensconsulent aan te nemen.

Via Joinuz als inkomensconsulent werken

Zie jij het helemaal zitten om als inkomensconsulent aan de slag te gaan, met alle voordelen die daarbij horen? Joinuz is dan een detacheringsbureau dat voor je op zoek gaat. Zij helpen je aan een baan waarmee je daadwerkelijk iets kan betekenen voor je medemensen. Ga aan de slag als inkomensconsulent, of kies voor een van de vele andere functies bij de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan jeugdconsulent, waarmee je zorgt dat de jeugd in jouw gemeente een toekomst heeft. Joinuz is gespecialiseerd op het gebied van banen bij de gemeente. Beschik jij dan ook over de juiste opleiding en ervaring om als inkomensconsulent te kunnen werken? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van de recruiters van Joinuz en samen alle opties te bespreken.