Wat wordt allemaal meegenomen bij de berekening van een maximale hypotheek


Nu de huurprijzen de pan uit rijzen kijken steeds meer mensen naar het kopen van een huis. Ook de huizenprijzen worden steeds hoger. Het is dus goed om eerst te kijken hoeveel je kunt lenen voordat je je droomhuis gaat zoeken. Voor het berekenen van je maximale hypotheek houdt je hypotheekverstrekker of bank met verschillende zaken rekening. Vraag jij je nu af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Hou dan vooral rekening met onderstaande.

Inkomen

Je inkomen vormt de belangrijkste pijler waarop je (maximale) hypotheek gebaseerd wordt. Ga je als stel een huis kopen? Dan telt het inkomen van beide partners niet even zwaar mee. De reden hiervoor is dat het vaak voorkomt dat een deel van het inkomen van één van de partners op termijn wegvalt, bijvoorbeeld als er kinderen komen. Naast dit gegeven, speelt ook mee hoe ‘vast’ je inkomen is. Variabel inkomen, bijvoorbeeld voor zelfstandig ondernemers, maar ook uit overwerk, telt minder zwaar mee. Ook inkomen uit een baan zonder vast contract wordt minder meegeteld.

Uitgaven

Niet alleen het inkomen is belangrijk, het is ook belangrijk te weten hoeveel geld er overblijft na aftrek van bepaalde vaste lasten. Alimentatie, aflossing van (andere) schulden en dat soort vaste uitgaven tellen mee in de bepaling van je maximale hypotheekbedrag. Veel mensen denken dat je studieschuld bij DUO geen invloed heeft op de hoogte van je maximale hypotheek, maar helaas is dat een fabel. Ook een studieschuld moet opgegeven worden en zorgt voor een lager hypotheekbedrag. Zelfs je mobiele telefoonabonnement met dure telefoon kan tegenwoordig invloed hebben op het leenbedrag.

Een huidige koopwoning die nog niet verkocht is, wordt ook meegenomen in de berekening en kan ervoor zorgen dat het te lenen bedrag lager uit valt.

De (gewenste) woning

In Nederland mag je inmiddels niet meer dan 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Kun je dus €300.000 lenen, maar is de woning ‘slechts’ €250.000 waard, dan kun je niet meer dan die €250.000 lenen. Er is een uitzondering voor het nemen van energie besparende maatregelen. De maximale hypotheek mag dan opgerekt worden tot maximaal 106%. Wil je een verbouwing meefinancieren in de hypotheek, dan is  het één en ander nog altijd mogelijk. Met een taxatie kun je dan de waardestijging van de woning aantonen.

Het is altijd aan te raden je goed voor te laten lichten over de mogelijkheden, de situatie kan voor iedereen anders zijn.