Beleggen voordeliger dan ooit door negatieve spaarrente


Het zit er al even aan te komen: de negatieve spaarrente. En hoewel we in Nederland nog niet zover zijn, is dat in andere landen al wel het geval. En ook hier is de spaarrente zó laag dat als je boven de belastingvrije voet komt, je meer belasting betaalt over je spaargeld dan dat dit aan rente oplevert. Aan de andere kant is het door de gunstige economie op dit moment wel steeds aantrekkelijker om te beleggen. Er vallen hiermee dan ook interessante rendementen te behalen.

Beleggen alleen voor vermogende mensen?

Een groot misverstand is dat beleggen alleen geschikt is als je veel geld hebt. Natuurlijk, als jij slechts een paar tientjes in te leggen hebt, moet je je afvragen of het interessant is om dit te beleggen. Maar heb je bijvoorbeeld elke maand een bedrag wat je kunt missen en waarop je rente zou willen verdienen, dan is het mogelijk om met een (vast) bedrag per maand te beleggen.

Een ander misverstand is dat je alle ins en outs moet kennen om te kunnen beleggen. Het blijft altijd goed om wat kennis te hebben, maar er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld ook apps beschikbaar die je kunnen helpen. Hiermee is beleggen niet langer iets voor enkel de allerrijksten onder ons. Ook is het niet nodig om een vermogensbeheerder te hebben die voor je belegt.

Beleggen is toch duur?

Vroeger waren de kosten voor beleggen behoorlijk hoog. Niet alleen de transactiekosten, maar bijvoorbeeld ook de beheerskosten. Door de ontwikkelingen in beleggen, denk aan de eerder genoemde apps, komen er echter steeds meer aanbieders op de markt, dit zorgt voor concurrentie met de gevestigde orde. En dit betekent dat de kosten steeds lager worden. Er zijn inmiddels zelfs aanbieders die geen transactiekosten rekenen! Zo wordt beleggen écht voor iedereen haalbaar én interessant als alternatief voor sparen.

Beleggen is nooit geheel zonder risico

Het is wel goed om je te realiseren dat beleggen nooit zonder risico is. Hoe goed het ook gaat met de economie en de beurs, het is nooit te voorspellen hoe het in de toekomst gaat. En die toekomst kan ook over enkele uren of een dag zijn. Dus voordat je je spaargeld in een belegging gaat stoppen, is het wel goed om je voor te bereiden en niet zomaar hals over kop je appeltje voor de dorst weg te gooien.