Dit moet je weten over het vervangen van je printcartridges


Heb jij thuis of op je werk een printer staan? Of je nou veel of weinig print, er komt een moment dan zal je de cartridges met inkt moeten vervangen. Niet per se het aller moeilijkste klusje. Maar er zijn wel degelijk een aantal punten waar je op moet letten. Want wist je dat je nog veel langer kunt printen dan dat jouw printer zegt? In deze blog geven we jou tips voor het vervangen van je cartridges.

De printer die jij op je werk of thuis hebt staan, is waarschijnlijk een inkjetprinter. Deze printers werken door middel van printcartridges. Hoe vaker je printer, hoe sneller je deze moet vervangen. Maar hoe pak je dit klusje eigenlijk aan?

Je computer, die is verbonden met de printer, geeft allereerst een seintje dat de inkt bijna op is. Vaak kun je nog een tijdje door printen. Tip: wil je langer met je cartridges doen? Print dan altijd op concept. Dan verbruik je printer minder inkt. Je vindt deze instellingen op je computer bij de printinstellingen. En is het zwart op? Dan kun je ook tijdelijk overgaan op donkerblauw. Verander dan de kleur van je lettertype in het document dat je wilt printen.

Cartridges vervangen

Je kunt aan je printjes zien of het daadwerkelijk tijd is om de inkt te vervangen. Vaak verschijnen er dan veel witte delen of lange strepen. Het verschilt per printer hoe je precies de print cartridges vervangt. Maar dit is de meest gangbare manier:

  1. Haal eerst het plastic en het gele label eraf.
  2. Verplaatst de printkop van je printer niet zelf met je hand, want anders beschadig je hem.
  3. Open de klep van de cartridges. Is er geen aparte klep van de cartridges? Open dan de printer.
  4. Verwijder de lege cartridge. Lever deze in bij een inleverpunt. Zo spaar je het milieu.
  5. Plaats de cartridge in de printer. Je klikt deze gemakkelijk in de houder, lukt dit niet? Ga dan niet forceren, je wil tenslotte niets afbreken.
  6. Sluit de klep van de cartridges of van de printer.

Milieuvriendelijk printen

Inktcartridges zijn niet goedkoop. Daarom wil je er vast zo lang mogelijk mee doen! Maar het is ook zeer belastend voor het milieu. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je kunt doen die goed zijn voor de natuur én voor je portemonnee!

  • Print dubbelzijdig, zo bespaar je een hoop papier. Je kunt er ook voor kiezen om geprint papier te hergebruiken. Zodat je eerst de ene kant gebruikt en daarna de andere kant. Dat is vooral prettig als je printjes uitprint die je hierna toch zou weggooien.
  • Kies voor de juiste instellingen. Je kunt namelijk de kwaliteit aanpassen. Zet de kwaliteit standaard op laag, zodat je duurzaam print. Moet je een keer een print van hoge kwaliteit hebben, dan kun je dit gemakkelijk aanpassen bij de instellingen.
  • Zet een papierbak neer. Zo kun je al het gebruikte papier naar een verzamelpunt bij jou in de buurt brengen.