Wat je moet weten wanneer je een aanrijding meemaakt
Een aanrijding is natuurlijk iets wat iedereen wil voorkomen. Een ongeval zit in een klein hoekje, maar heeft grote gevolgen. Denk hierbij niet alleen aan de fysieke gevolgen ervan, maar ook de financiële gevolgen. Een ongeval resulteert namelijk in veel kosten, zoals extra vervoer en bijvoorbeeld fysiotherapie. Weet jij al voldoende over een schadeclaim bij een aanrijding? Als dat niet zo is, lees dan snel verder. Wij hebben namelijk alles op een rijtje gezet wat jij over dit onderwerp wilt weten.
Fysieke schade
Want hoe gaat letselschade claimen precies in zijn werk? Wanneer jij na het ongeval door letsel niet meer kunt werken, kun je letselschade claimen bij de tegenpartij. Het is ook mogelijk dat jouw inkomen door de schade van de aanrijding daalt, waardoor je na het ongeval minder verdient. Voor het slachtoffer kan een letselschadezaak ingewikkeld zijn en veel energie en moeite kosten. Je kunt dan een gespecialiseerde advocaat inschakelen die verder gaat met alle vraagstukken over jouw letselschade. Hierdoor geef je het werk uit handen en kun je je volledig focussen op jouw herstel. Het inschakelen van een gespecialiseerde advocaat is volledig gratis, aangezien de kosten ervan worden vergoed door de aansprakelijke partij. Dit staat overigens zwart op wit in de wet.
Verloop
Maar hoe verloopt zo’n letselschade claim? Allereerst is het belangrijk dat je de wederpartij aansprakelijk stelt. Dit kan de gespecialiseerde advocaat doen, waardoor je uiteindelijk de letselschade kunt claimen. De wederpartij aansprakelijk stellen is soms ingewikkeld, dus de hulp van een gespecialiseerde advocaat kan in jouw voordeel werken. Het is namelijk noodzakelijk om de aansprakelijkheid goed te onderbouwen met een politierapport, getuigen en vergelijkbare uitspraken. In sommige gevallen wordt zelfs een ongevallen analist ingeschakeld, om het verloop van het ongeval te achterhalen. Wanneer de aansprakelijkheid is onderbouwd, wordt er een voorschot gevraagd op de opgelopen schade. Op deze manier hoef je niet alle kosten zelf te betalen, maar wordt het voorgeschoten. Wanneer de aansprakelijkheid is erkend, kan de schadeclaim worden vastgesteld. Dit kan gedaan worden door het opvragen van medische informatie bij artsen of therapeuten. In de meeste zaken wordt er onderzoek uitgevoerd door een onafhankelijke arts om de medische eindsituatie vast te stellen. Ongeacht de ernst van de schade kan elke letselschade berekend worden. Toch wordt het tegen het einde een kwestie van onderhandelen. Hoewel de medische eindsituatie duidelijk is geworden, kan de advocaat nog altijd met de verzekeraar gaan onderhandelen. Dit wordt uiteindelijk vaak opgelost zonder een rechter.
Emotionele schade
Maar hoe zit het dan precies met emotionele schadevergoeding? Emotionele schade kun je claimen onder het mom van ‘smartengeld’. Dit refereert naar alle immateriële schade, aangezien psychisch leed onmogelijk uit te drukken is als materiële schade. Hierbij is het net als bij fysieke schade van belang dat je een wederpartij aansprakelijk stelt. Je kunt na een ongeval ook emotionele klachten krijgen waardoor je in aanmerking komt voor een vergoeding. Het blijft lastig om te bepalen hoe hoog de emotionele schadevergoeding is, omdat dit ontzettend afhangt van de situatie. Er zijn namelijk veel factoren die mee kunnen spelen en deze factoren hebben op hun beurt weer invloed op de hoogte van de schadevergoeding.