Wat is het verschil tussen een laurierhaag en een beukenhaag? 


Wil jij meer privacy in je tuin? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor een natuurlijke afscheiding tussen bijvoorbeeld jouw terras en de straatkant. Een haag is dan een mooie oplossing. Maar welke haag is nu beter? Een laurierhaag of een beukenhaag. In deze blog vertellen we jou daar meer over! 

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een laurierhaag of een beukenhaag. We hadden het net al even over een natuurlijke afscheiding. Dit wil je hebben omdat het zorgt voor meer privacy. Zeker wanneer de haag een dichte begroeiing heeft. Ook beschermd het jou tegen de wind en zorgt het ervoor dat je minder last hebt van geluiden van de straatkant of bijvoorbeeld van andere buren. 

Een haag is daarnaast ook de plek waar veel dieren kunnen wonen. Denk aan vogels, insecten en vlinders. Maar ook kleine dieren op de grond, zoals veldmuizen of egeltjes. Een haag verhoogt dus ook de biodiversiteit in jouw tuin. 

Maar moet je nu kiezen voor een laurierhaag of een beukenhaag? Wil je meer informatie over een laurierhaag? Lees dan even verder!

Dit zijn de verschillen tussen een laurierhaag en een beukenhaag:

Waar je nu precies voor moet kiezen is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Maar je kunt er wel zeker van zijn dat er een paar verschillen zijn tussen een laurierhaag of een beukenhaag. Zo is allereerst het blad anders. Een laurierhaag kun je herkennen aan de donkere en glanzende bladeren. Terwijl een beukenhaag eerder een lichtgroen blad heeft. De zijkanten van de bladeren zijn iets gekarteld. Zodra de zomer voorbij is en de herfst zijn intreden doet kun je zien dat het blad verkleurd. Ook is de groeiwijze tussen beiden hagen anders. Een laurierhaag groeit namelijk veel sneller. Terwijl een beukenhaag meer moeite heeft om dicht te groeien. Je moet hiervoor wel wat meer snoeien. 

Ook zit er een verschil in onderhoud en toepassing. Zo wordt een laurierhaag vaak gebruikt als haag direct langs de zijkant van de tuin. En zie je minder snel in het midden van een tuin. Maar een beukenhaag kun je voor meer doeleinden gebruiken. Zoals een decoratieve sierhaag of gebruik een beukenhaag om het terras af te schermen van de wind. 

Klaar om jouw haag neer te zetten? Dan kun je een beukenhaag bestellen bij www.haagplanten.nl.

Hoe onderhoud je een haag? 

Qua onderhoud moet een laurierhaag minder vaak gesnoeid te worden. Een beukenhaag moet wel vaker onderhouden worden omdat je ‘m graag zo compact mogelijk wilt houden. Hoe meer de beukenhaag groeit, hoe meer ruimte er ontstaat. Waar wind doorheen kan komen maar ook het stukje privacy wegvalt. 

Als je wil dat jouw nieuwe haag zo lang mogelijk goed blijft, is het toch belangrijk om regelmatig hiervoor de tijd te nemen. Denk aan het snoeien van een haag. Ook is het belangrijk dat je hiervoor het juiste gereedschap hebt. We raden je daarnaast ook aan om regelmatig een haag te checken op eventuele ziekten of luizen. Je kan hiervoor natuurlijk ook een tuinexpert inhuren. Maar wist je dat je ook heel veel problemen kunt opsporen door bijvoorbeeld Google Lens te gebruiken? Je maakt dan een foto van een probleem rondom jouw haag en Google zoekt dan wat er mogelijk aan de hand kan zijn!