Aan het einde van de maand wat extra geld overhouden? Dit kun je doen
Eindelijk is het salaris weer overgeboekt. Altijd weer reden tot een opgelucht gevoel. Snel worden alle vaste lasten afgeschreven en boek je ook netjes een bedrag naar de spaarrekening. Zo, dat geeft een opgeruimd gevoel. Naarmate de maand verstrijkt, merk je echter dat je steeds krapper bij kas komt te zitten. Uiteindelijk wordt het gehele spaarbedrag weer teruggestort en zit je weer te wachten tot het volgende salaris gestort wordt. Volgende maand beter. Herkenbaar? Dan wordt het tijd om hier verandering in te brengen, Want echt, ook in tijden van inflatie is het mogelijk om aan het einde van de maand wat extra geld over te houden. Met behulp van de volgende tips moet dit zeker lukken.
Minder geld kwijt aan eten
Hoeveel geef jij maandelijks uit aan eten? Waarschijnlijk is dit bedrag veel hoger dan je zelf had bedacht. Denk alleen maar aan al die keren dat je iets afgehaald of besteld hebt, de kleine boodschapjes tussendoor toen je trek had in iets lekkers of andere impulsaankopen. Zet maar eens op een rijtje hoeveel je de afgelopen maand enkel aan eten en drinken hebt uitgegeven. Het antwoord zal je versteld doen staan. Dit kun je al voorkomen door wat vaker geplande boodschappen te doen aan de hand van een folder.
Hier valt dus ook veel winst te behalen. Door te besparen op eten en drinken, kun je ongelooflijk veel extra geld overhouden aan het einde van de maand. En nee, dat betekent echt niet dat je comfort in moet leveren. Het betekent simpelweg andere keuzes maken. Kijk bijvoorbeeld eens in de folder wat er die week in de aanbieding is. Bepaal jouw weekmenu aan de hand van deze folder. Dit klinkt misschien als heel veel extra werk, maar het is vaak zo gedaan en maakt ook nog eens dat je gevarieerder gaat eten.
Probeer supermarktbezoekjes te beperken tot maximaal twee á drie keer per week. Doe één keer de weekboodschappen en vul dit eventueel nog een keer aan met verse groente, fruit en brood. Doe enkel boodschappen met behulp van een lijstje en hou je hier ook aan. Zo voorkom je impulsaankopen. Kook zo veel mogelijk zelf.
Verzekeringen vergelijken
Neem de vaste lasten eens onder de loep. Ook hier is besparen mogelijk. Bij welke zorgverzekeraar zit je nu bijvoorbeeld? Bij welke energieleverancier? Heb je al eens gekeken of het elders goedkoper kan?
Houd ook rekening met abonnementsdiensten. Bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, maar ook een streamingdienst zoals Netflix. Dit kost toch al gauw tientallen euro’s per maand. Als je hier weinig gebruik van maakt, is het dan ook slimmer om dit op te zeggen of de abonnementen te beperken.
Gebruik contant geld
Contant geld werd al jaren minder gebruikt. Sinds de pandemie hebben de meeste mensen dit zelfs bijna niet meer in huis. Jammer, want dit is wel de manier om geld tastbaar te houden. Als je alles pint, is het makkelijker om het zicht te verliezen. Probeer daarom eens terug naar de basis te gaan en elke maand te pinnen wat je denkt nodig te gaan hebben. Dit gebruik je voor boodschappen en andere kleine dagelijkse uitgaven. Zo hou je meer grip op de kosten en zie je wat je daadwerkelijk uitgeeft.