Wat is een typische schade aan je huis bij storm?


Schade aan je huis. Het is altijd vervelend. Maar wat zijn de meest voorkomende schades en wat kan je er tegen doen?

Wat is stormschade?

Onder stormschade valt eigenlijk alles wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. Denk bijvoorbeeld aan een boom die op je huis gevallen is, lekkage, vochtproblemen of waterschade door toedoen van de storm of dakpannen die van het dak zijn gevallen. Er zijn wel meer voorbeelden van stormschade, maar eigenlijk alles wat door een storm valt of kapot is gegaan, is stormschade.

Doorslaand vocht

Een groot vochtprobleem is doorslaand vocht. Dat komt van regen die tegen de muren slaat. De muren trekken het water als het ware naar zich toe. Door kleine openingen zoals scheuren of barsten weet vocht zich een weg naar binnen te vinden. Je kan er ontzettende lelijke vochtplekken van krijgen in je woning, maar er kunnen ook schimmels ontstaan die zelfs slecht zijn voor de gezondheid.

Omgevallen boom

Een boom die omvalt en schade aan je huis aanricht, is niet het meest voorkomende, maar wel een erg vervelende soort schade. De schade is ook nooit hetzelfde. Vernielt de boom je huis en een deel van het dak, kan de schade nog erger worden door bijvoorbeeld regen wat dan naar binnen kan komen. De boom kan ook tegen het huis aanvallen en een paar dakpannen eraf tikken. Die schade kan ook vergoed worden, maar is lang niet zo erg als een kapot dak.

Verzekering

Een goed verzekerd huishouden krijgt vaak een deel van de stormschade terug van de verzekeraar. Dat ligt wel aan wat voor verzekering je hebt. Bij een opstalverzekering, die ook stormschade vergoedt, zullen ze eerst beoordelen of het wel om storm ging. Officieel spreken we van storm bij windkracht 9, maar een verzekeraar vergoedt al vanaf windkracht 7. Dat is krachtig genoeg om schade aan je huis aan te richten.

Hoger eigen risico

Bij stormschade wordt er wel vaak een hoger eigen risico gerekend dan voor andere schades. Meestal 0,2% van de herbouwwaarde: het bedrag dat nodig is om jouw huis op dezelfde plaats met dezelfde grootte en bestemming opnieuw te bouwen. Het eigen risico van een stormschade ligt tussen de €225 en €500, maar dat is altijd terug te vinden in de polisvoorwaarden.