Waarom rugklachten wel eens door jouw bureaustoel kunnen worden veroorzaakt


Het kantoorleven ligt jou wel. Met een echte 9 tot 5 mentaliteit kom je vijf voor 9 aan op je kantoor, altijd op tijd.  Je neemt een mok koffie bij het koffieapparaat en maakt een gezellig praatje met je favoriete collega’s en wellicht breng je wel wat lekkers mee voor de koffiepauze van half 11. Je hebt de beste ideeën in de vergaderingen. Toch schiet het je de laatste tijd telkens in de rug als je gaat zitten achter je bureau. Deze rugklachten kunnen wel eens liggen aan de te goedkope bureaustoel waar je dagelijks veel uren achter zit. Het is tijd om na te denken over een oplossing.

Rugklachten bij kantoorpersoneel

Het grote probleem onder mensen met een kantoorbaan is niet het overbelasten van de rug, maar juist het feit dat de spieren en gewrichten te weinig worden gebruikt. Een mensenlichaam wordt behoorlijk stijf als het een hele tijd niet beweegt. Je krijgt al snel rugklachten als je niet elk half uur minstens 2 minuutjes de tijd neemt om even op te staan. Een koffie- of rookpauze – hoe slecht roken en teveel koffie ook is – kan je rug al gauw redden.

Rugklachten kosten veel geld

Een werknemer die na enkele jaren arbeid ziek thuis komt te zitten (of liggen) vanwege een rugprobleem kost de werkgever al gauw duizenden euro’s per maand. Het is dus belangrijk om als werkgever iets te doen als rugklachten een terugkerend probleem zijn op de werkvloer. Een ergonomie bureaustoel is dus vaak een goedkopere optie dan om werknemers op een slechte stoel te laten zitten. Het is ook nog eens wettelijk verplicht voor een werkgever om voor een veilige en gezonde werksfeer te zorgen. 

Een goede stoel ondersteunt

Het is dus erg belangrijk om een goede stoel aan te schaffen: een bureaustoel waar je de armleuningen kan verstellen is bijvoorbeeld erg belangrijk. Ook de rugsteun van zo’n comfortabele computerstoel is belangrijk: het ondersteunt de onderrug zo, dat er geen nieuwe rugklachten zullen optreden. Uiteraard is het belangrijk om op de juiste manier in de stoel te zitten en niet bijvoorbeeld onderuit te zakken.

De houding maakt uit

Het is belangrijk voor werknemers – ook al hebben ze goede bureaustoelen op de werkvloer – om goed te gaan zitten in de stoelen. De beste kantoorstoel kan er nog niet voor zorgen dat mensen geen rugklachten krijgen, als men er niet goed in zit. Het is bijvoorbeeld belangrijk om beide voeten op de grond te houden. Een andere optie is om bijvoorbeeld een bureauafdeling te maken waar mensen kunnen staan.

Conclusie

Het aanschaffen van een bureaustoel lijkt misschien een flinke investering, maar het is wel een investering in de gezondheid van de werknemers. Het is dus een investering die zichzelf terugbetaald. Als je het vergelijkt met het aantal door ziekte verzuimde uren, valt de investering zeker wel mee. Geef jezelf en je werknemers meer werkplezier door een goede werkomgeving met comfortabele kantoorstoelen te creëren. En geef iedereen gewoon die twee minuten pauze die nodig zijn om de rug te rechten.