Waarom een EHBO-cursus volgen belangrijk is: zorg voor jezelf en anderen in noodsituaties


Je moet er toch niet aan denken dat er iets akeligs gebeurt met iemand die je dierbaar is. En natuurlijk hoop je altijd dat het zich niet voordoet. Maar feit is dat er dagelijks duizenden kleine en grotere ongelukken gebeuren. En dat mensen getroffen worden door bijvoorbeeld een hartinfarct of een ander acuut lichamelijk probleem. Op zo'n moment wil je weten wat je moet doen, hoe je diegene kunt helpen. En dat is nu precies wat je tijdens Eerste Hulp Bij Ongelukken, kortweg een EHBO cursus, leert.

Levens redden in noodsituaties

In extreme situaties gaat EHBO om het meest kostbare wat we als mens hebben, namelijk ons leven behouden. Je leert daarom bijvoorbeeld wat te doen bij verkeersongelukken, waarbij mensen levensgevaarlijke bloedingen hebben opgelopen, bij hartinfarcten en -stilstanden, maar ook hoe je kunt zorgen dat er genoeg zuurstof naar alle cellen in het lichaam blijft gaan, terwijl je wacht op een ambulance. Deze kennis en vaardigheden maken letterlijk het verschil tussen leven en dood uit. Hoe intens-bevredigend is het om – mócht je in die situatie belanden – te kunnen bijdragen aan dat iemand daarna nog goed kan doorleven en nog geen afscheid hoeft te nemen van familie en vrienden.

Eerste hulp verlenen aan dierbaren

Als EHBO'er leer je om jezelf, de patiënt en eventuele omstanders en dierbaren veilig te houden. In tweede instantie richt je je inspanningen op levensreddend handelen, tot de medische professionals zijn gearriveerd. Zij hebben dan al hun tijd en aandacht nodig voor de patiënt, maar jij kunt op dat moment omkijken naar de dierbaren: fysiek als ze aanwezig zijn, of per telefoon als ze nog van niks weten en voorzichtig op de hoogte gebracht moeten worden van de rampspoed die hun geliefde (man, vrouw of kind) getroffen heeft. Ook het voeren van dit soort slecht-nieuws-gesprekken leer je op een goede cursus EHBO.

Snelle reactie op en bij ongelukken

Haastige spoed is zelden goed, maar dat geldt níet voor EHBO. Daarbij is snel handelen juist essentieel, zeker als het om het herstellen of beschermen van vitale levensfuncties gaat. Je leert op welke dingen je moet letten, wat voor signalen een snelle reactie vergen en welke er misschien dramatisch uitzien, maar minder urgent zijn. Het stellen van de juiste prioriteiten is van levensbelang!

Bevorderen van veiligheid en welzijn

Naast het directe en overduidelijke belang voor degene de door een ongeluk of ernstig lichamelijk mankement getroffen wordt, dient het deelnemen aan een cursus EHBO ook nog een maatschappelijk belang . Het is een bekend gegeven dat steeds meer mensen een gevoel van isolement en doorgeslagen individualiteit ervaren. Meemaken dat iemand jou of iemand die je lief is te hulp schiet op een moment dat het erop of eronder is, draagt bij aan een sterk gevoel van verbondenheid, veiligheid en solidariteit. En hoe meer mensen zulke positieve gevoelens naar hun omgeving en medemens voelen, hoe mooier de wereld weer wordt!

Er zijn – kortom – legio redenen om een paar avonden te besteden aan het volgen van een EHBO-cursus. Wacht dus niet langer en meld je nu aan!

Alles wat je moet weten over EHBO cursussen

Een EHBO-cursus doen is een heel goed idee. Mocht het nodig zijn, dan ben je met deze cursus in de gelegenheid mensenlevens te redden. Denk je erover na een van de beschikbare EHBO cursussen te volgen? Dan lees je hier alles wat je moet weten. Wat houdt de cursus bijvoorbeeld in en welke soorten zijn er?