
Hoe belangrijk is fruit écht voor het lichaam?
De meningen over fruit zijn sterk verdeeld in de samenleving. Er zijn mensen die zich bewust aan het advies van twee stuks fruit per dag houden, maar ook mensen die ongelimiteerd fruit eten. Er zijn zelfs mensen die bang zijn voor de natuurlijke fruitsuikers en daarom fruit limiteren uit hun dieet. Zeker wanneer zij gewicht verliezen. Door al deze sterk uiteenlopende meningen is het soms lastig om de waarheid te ontdekken. Want hoe belangrijk is fruit nu eigenlijk écht voor het lichaam? Wij gingen op onderzoek uit.
Een gezondheidsboost
Van oudsher geven we een fruitmand wanneer iemand langdurig ziek is. Maar waar komt dit gegeven vandaan?
Eigenlijk vanuit de opvatting dat fruit zou helpen om mensen sneller op de been te krijgen. Door de enorme boost van vitamines, gezonde suikers en antioxidanten zouden mensen sneller herstellen. Met een fruitmand zou je dit herstel dus kunnen bevorderen. Dit is wetenschappelijk inderdaad bewezen. In fruit zitten veel gezonde stoffen die helpen om het lichaam te ondersteunen bij ziekte en bovendien ziekte in de toekomst te voorkomen. Fruit bevat vooral veel antioxidanten. Deze maken de vrije radicalen die ons lichaam negatief beïnvloeden onschadelijk. Door in je dieet voldoende fruit te eten, kun je de kans op ernstige ziektes op de lange termijn voorkomen. Een fruitmand is dan ook helemaal zo gek nog niet.
Zijn fruitsoorten dikmakers?
Dit is met name een vraag waar veel mensen mee worstelen. In fruit komt van nature suiker voor. Fruitsuikers. Daarom wordt aanbevolen om hier niet te veel van te eten. Dat neemt echter niet weg dat hier ook heel veel positieve effecten tegenover staan en dat het suiker uit fruit een stuk gezonder is dan wanneer je bijvoorbeeld een reep chocolade aanbreekt.
Fruit kan juist in veel diëten goed verwerkt worden. Zeker als tussendoortje. In vergelijking met andere tussendoortjes bevat fruit namelijk relatief weinig calorieën. Hierdoor kan je er zonder problemen meer van eten en geniet je van een gevuld gevoel achteraf. Sommige fruitsoorten bevatten zelfs nauwelijks calorieën. Denk aan aardbeien, watermeloen en mandarijnen. Daardoor kunnen ze juist uitstekend worden gebruikt om ‘lekkere trek’ tijdens een dieet te stellen en niet ongemerkt te veel calorieën binnen te krijgen.
Let op: sommige fruitsoorten bevatten van nature meer calorieën. Zo bevat een kokosnoot circa driehonderd calorieën.
Goed om rekening mee te houden
Natuurlijk moet er bij het bovenstaande wel enkele kanttekeningen worden geplaatst. Zo is het bijvoorbeeld goed om rekening te houden met de volgende zaken:
- Drink en eet enkel puur fruit. Kies dus niet voor voorbewerkt fruit zoals in blikjes en drink geen fruitsappen. Hierbij is het fruit dusdanig bewerkt dat het een stuk minder gezond is en vaak meer calorieën en suikers bevat.
- Te veel is nooit goed. Zo zijn er verhalen bekend waarbij mensen wekenlang enkel op groente en fruit probeerden te leven. Hoewel dit enkele dagen vol te houden is, zal dit op de lange termijn tekorten in het lichaam veroorzaken. Het is niet voor niets dat aanbevolen wordt om de schijf van vijf op te volgen. Het lichaam heeft uit iedere groep voedingsmiddelen producten nodig om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Te veel is nooit goed. Balans is het sleutelwoord.