Waar moet je opletten bij het drukken van een poster?


Als we het hebben over een effectief offline marketinginstrument dan komen we al snel uit op een poster. Het is vaak groot, hangt op veel bezochte plekken en zorgt meer naamsbekendheid. Maar voordat je een poster kan ophangen moet je natuurlijk wel weten hoe je een poster uitprint. We vertellen het jou in deze blog!

Voordat je kiest voor de optie poster drukken, moet je goed nadenken over waar de poster straks komt te hangen. We hebben het niet alleen over het formaat en het papiersoort, maar ook of de poster binnen of buiten komt te hangen.

1. Posterformaat

Het laatste wat je wil is dat je een poster laat afdrukken die vervolgens niet goed zichtbaar is. Posters zijn er namelijk in zoveel verschillende soorten en maten. Maar een poster om een festival te promoten langs de kant van de snelweg laat je niet op het kleinste formaat afdrukken. En een poster met het weekmenu dat je boven het toilet wilt hangen laat je weer niet op het allergrootste formaat afdrukken. Met andere woorden. Kies een formaat dat past bij waar de poster straks komt te hangen.

Zo is vaak A3 het kleinste formaat. Dit is twee keer het formaat van een liggend A4’tje op elkaar. Je hebt ook A2, A1 en A0. Deze formaten zijn vaak te vingen in bijvoorbeeld een etalage of in supermarkten. Vaak hangen deze posters binnen en lopen de mensen er dus dichtbij langs.

Wie groter wil komt uit op B1 en B0. Deze formaten zijn groter en zijn hierdoor perfect voor buiten. Bijvoorbeeld om de aandacht van mensen in auto’s of op fietsen te trekken. Wil je nog groter? Dan noemen we dit abri. En past bijvoorbeeld in een bushokje.

2. Papiersoort

En dan de tweede keuze waar je voor komt te staan. Want op welk soort papier ga je straks een poster uitprinten. Een poster wordt vaak gedrukt op dikker papier. Want hoe dikker het papier hoe steviger de poster in dit geval zal zijn. Vaak wordt dit uitgedrukt in grams. Hoe steviger een poster hoe langer ‘ie mooi blijft. Vaak varieert het aantal gram voor een poster tussen de 150 en de 350 gram. Als je een poster gewoon wilt opplakken met plakband straks, dan kan 350 gram te zwaar zijn. Je wilt natuurlijk niet dat jouw mooie poster straks op de grond komt te liggen.

Qua papier kan je ook nog kiezen voor de afwerking. Zo kan je voor glanzend papier kiezen of voor meer mat.

Vormgeving

Deze keuzes worden ook gevraagd wanneer je bijvoorbeeld online een poster laat bedrukken. Houd er rekening mee dat een poster natuurlijk ook opgemaakt moet worden. Als je dit professioneel wilt aanpakken is het slim om dit uit te besteden aan een communicatiebureau of een vormgever. Je kan er ook voor kiezen om het zelf op te maken met bijvoorbeeld Canva of Indesign.

Wil je ook online werken aan je zichtbaarheid? We schreven eerder al een artikel over hoe je alles uit je website kan halen!