Alles wat je moet weten over zakelijke energie


Energie is altijd een flinke kostenpost. Zowel voor particulieren als ondernemers. Toch lijkt het voor ondernemers nog een tikkeltje belangrijker te zijn om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hoe lager de vaste lasten, hoe hoger de omzet zal worden. Het uitzoeken welke zakelijke energieleverancier geschikt is en voor welk energiecontract je kiest, spelen hier een belangrijke rol bij. Door de juiste keuzes te maken, hou je de kosten zo laag mogelijk.

Zeker als beginnend ondernemer is het goed om je eerst in te lezen over de verschillende vormen van zakelijke energie en welke het beste bij jouw bedrijf past. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over zakelijke energie om je op weg te helpen.

Wat is zakelijke energie?

Ten eerste is het belangrijk om te verduidelijken wat zakelijke energie precies is. In theorie is dit natuurlijk niet anders dan bij particulieren. De stroom die op kantoor uit het stopcontact komt, is niet anders dan de stroom die in huis aanwezig is. Het verschil ligt hem in het contract. Je kunt voor een zakelijk energiecontract kiezen wanneer je veel energie verbruikt als bedrijf. Heb je bijvoorbeeld een eigen winkel, kinderdagverblijf, kantoor of sportschool? Dan kom je in aanmerking voor zakelijke energie.

Bij een zakelijk energiecontract wordt er vooral gekeken naar het energieverbruik. Hierbij wordt er verschil gemaakt tussen zogenaamde klein- en grootverbruikers. Grootverbruikers krijgen over het algemeen een geheel ander contract aangeboden dan kleinverbruikers zoals ZZP’ers en MKB’ers.

Waarom kiezen voor zakelijke energie?

Voor grote bedrijven is het vaak wel duidelijk waarom ze voor zakelijke energie kiezen. Doordat ze enorm veel energie verbruiken, genieten ze ook vaak van een veel lager tarief. Hoe meer je afneemt, hoe lager de prijs. Maar dat gaat vaak niet op voor ZZP’ers en MKB’ers omdat ze doorgaans zelfs niet heel veel meer energie afnemen dan een particulier. Waarom dan toch voor zakelijke energie kiezen?

Een zakelijk energiecontract heeft verschillende voordelen ten opzichte van een particulier energiecontract. Het grootste voordeel is dat je de energiekosten en de btw die je over deze kosten betaald mag aftrekken bij de Belastingdienst. Ook als zzp’er met een klein thuiskantoor ben je in staat om dergelijke kosten af te trekken. Hierdoor kun je dus ontzettend veel extra geld besparen en ben je doorgaans goedkoper uit dan wanneer je voor een particulier contract kiest. Ook geniet je als ondernemer vaak van scherpere tarieven dan bij particulieren energiecontracten. Houd er wel rekening mee dat de tarieven die worden gegeven vaak zonder btw worden weergegeven. Dus dan moet je er wel zeker van zijn dat je die ook daadwerkelijk bij de Belastingdienst mag aftrekken.

Let er wel op dat het aftrekken van energiekosten gepaard gaat met enkele voorwaarden en richtlijnen. Deze veranderen bijna constant. Daarom is het goed om van tevoren eerst eens met een boekhouder of accountant te spreken. Zo weet je zeker of een dergelijke keuze de beste oplossing is voor jou en of je daadwerkelijk enkele kosten van de Belastingdienst mag aftrekken, waardoor het fiscaal aantrekkelijker is om hier gebruik van te maken.