Verschillende soorten e-bikes: de voordelen en nadelen


Je kent het vast wel: jij trapt je wezenloos om een beetje snelheid te maken op je fiets, komt er zo’n oudere op een e-bike je fluitend voorbij. De e-bike is de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen, dus je ziet ze inderdaad steeds vaker. En het zijn echt niet alleen meer de ouderen die erop fietsen, de e-bike is voor iedereen. En dus zijn er verschillende soorten, maar wat zijn nu de verschillen?

Elektrische stadsfiets

Deze robuuste e-bike kan tegen een stootje, wat hem uitermate geschikt maakt voor gebruik in de stad. Dit type fiets gebruik je voor naar je werk te fietsen, de kinderen naar school te brengen of boodschappen te doen. Dankzij de rechte zitpositie is deze e-bike erg comfortabel. Een elektrische stadsfiets voelt zich ook buiten de stad op zijn plek en is vooral geschikt voor korte tot middellange afstanden. Het grootste nadeel is meestal het gewicht, waardoor fietsen op de stadsfiets zwaarder is en dat maakt deze e-bike minder geschikt voor lange afstanden.

Elektrische mountainbikes

Lekker losgaan in het bos gaat nog makkelijker met een elektrische mountainbike. De verafgelegen paadjes zijn zo binnen handbereik en bergop gaat met een stuk minder moeite en dus met veel meer plezier. Ontdek nieuwe plekjes en geniet van je avonturen in de natuur met een elektrische mountainbike. Het nadeel van dit type e-bike is dat je ver voorover zit, de fiets is dan ook niet zo geschikt voor lange tourtochten en ook in de stad voelt ie zich niet zo thuis. De elektrische mountainbike koop je dus voor één doel: fietsen in de bossen!

Elektrische hybridefiets

Deze fiets combineert het beste van verschillende andere e-bikes: lichtgewicht en smalle banden voor ultieme wendbaarheid en een rechte zitpositie voor comfort. Op een elektrische hybridefiets leg je met gemak lange afstanden af, hij is dan ook geschikt voor tourtochten en voor een beetje off-road avontuur draait ie zijn hand ook niet om. Nadeel van een elektrische hybridefiets is dat deze vrij kwetsbaar is, hij is dus minder geschikt voor het ruigere leven in de stad.

Specialistische elektrische fietsen

Er zijn nog meer soorten e-bikes, vooral met een speciaal doel. Zo is de speed pedelec bedoeld voor het halen van hoge snelheden (en moet je dus een helm op als je hierop fietst) en er zijn ook elektrische bakfietsen. Handig voor het vervoeren van spullen en kinderen, maar wel zwaar en minder wendbaar. Maar, er is voor iedereen een geschikte e-bike te vinden!