Verschillende leasevormen: welke werkt voor jou?


Het leasen van een auto heeft als voordeel dat je een maandelijks bedrag betaalt. Zo ben je niet gelijk een groot deel van je vermogen kwijt aan de aanschaf. Niet elke leasevorm is voor iedereen geschikt. De drie meestgebruikte zijn de financial, operational en private lease. Elke komt met andere voorwaarden, voordelen en ook kosten. Gelukkig kun je deze gemakkelijk online berekenen, bij Financialleaseforyou.nl bijvoorbeeld. Benieuwd naar de verschillen tussen de drie vormen? Lees dan snel verder! 

 

Financial lease

Voor we in de verschillen van de drie leasevormen duiken, leggen we ze stuk voor stuk aan je uit. Ten eerste, de financial lease; een veel gebruikte vorm bij starters. Bij deze vorm koop je een bedrijfsauto. Het fijne is dat je niet gelijk de volle prijs betaalt. Per maand los je een deel af en aan het einde van de rit is het volledig jouw eigendom. Dit bedrag is voor iedereen anders. Een financial lease kun je gemakkelijk online berekenen. Hier houd je onder andere rekening met de auto, de looptijd en het eventuele aanbetalingsbedrag.

 

Operational lease

Een operational lease is ook een vorm van leasen voor bedrijven. Deze kun je meer zien als de “huur” van een auto. Aan het eind van de leaseperiode moet je de auto weer teruggeven. Het blijft namelijk de gehele periode eigendom van de leasemaatschappij. Bij een bepaald maandbedrag kun je de auto gebruiken en zijn zaken als onderhoud, verzekeringen, en wegenbelasting inbegrepen.

 

Private lease

De private lease is een goede optie voor particulieren. Het is geen zakelijke leasevorm dus. Ook al werkt het wel voor een groot deel hetzelfde als de operational lease. Je kunt het dus ook zien als het huren van een auto en is een veelgebruikte vorm. Je sluit de overeenkomst af voor een bepaalde periode en houdt daarbij ook rekening met het te verwachten aantal kilometers dat je gaat rijden. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto dan ook weer in.

 

Wat zijn de verschillen?

Het grootste verschil tussen de drie leasevormen is de mate waarin de auto jouw eigendom is. Alleen bij de financial lease is de auto aan het einde van de leaseperiode van jou. Bij de andere twee vormen blijft het eigendom van de leasemaatschappij. Daarentegen zitten bij operational en private lease de wegenbelasting, verzekeringen en onderhoud inbegrepen. Dit is niet zo bij een financial lease. Tot slot is de private lease de perfecte optie voor particulieren. De andere twee vormen zijn specifiek gericht op ondernemingen.

Zoals je ziet, zit er een groot verschil tussen deze drie leasevormen. Een ondernemer heeft meer baat bij een financial lease. Voor particulieren is de private lease een goede optie. Overweeg jij een lease voor een auto? Ga dan snel na wat voor jou de mogelijkheden zijn!