Starten met NFT? Dit moet je weten!


Non-fungible tokens of NFT worden steeds populairder. Volgens experts liggen er nog veel meer kansen in de toekomst voor het gebruik van NFT. Ook steeds meer artiesten en kunstenaars maken hier gebruik van. Toch klinkt NFT voor de ‘gemiddelde mens’ ook vaak nog als abracadabra. Want wat is een non fungible token nu precies? En waarom is NFT’s kopen een goed idee?

Starten met NFT is geen eenvoudige beslissing. Sommige NFT’s zijn heel duur. Als je zelf geen kunstliefhebber bent of niet echt de waarde van digitale kunst kan inschatten, lijkt dit misschien zelfs wel té prijzig. Maar je betaal voor meer dan enkel het plaatje of bestand. Een NFT is nog zo veel meer. Daarom is het belangrijk om te weten waar je aan begint bij het kopen van een NFT. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we namelijk alles wat je moet weten.

Wat is een NFT?

Een non-fungible token is het tegenovergestelde van een fungible token. Dat betekent dat het bestand niet vervangen kan worden. Het is compleet uniek. Dit kan werkelijk van alles zijn. Van een liedje tot een concertticket met een unieke code. Vaak zien we een NFT terug in de gamewereld, maar ook steeds vaker maken andere kunstenaars en artiesten hier gebruik van. Bij een NFT betaal je niet alleen voor het bestand, maar ook voor de kennis van de maker. Ook wordt er gekeken naar de uniciteit van het bestand. Hoeveel zijn ervan in omloop?

Een NFT kopen is niet enkel voor kunstkenners of kunstliefhebbers. Het is ook voor mensen die heel slim kunnen investeren. Investeren in NFT kán in sommige gevallen namelijk heel veel opleveren. Het is namelijk niet alleen heel leuk om over zo’n uniek digitaal bestand te beschikken, maar de waarde van het bestand kan met de jaren ook flink toenemen. Wanneer je zelf een goede prijs hebt betaald, dan is de kans groot dat je jouw winst kunt vergroten, misschien zelfs wel verdubbelen.

Het belang van een goede Marketplace

Handelen in NFT doe je via een zogenaamde NFT Marketplace. Er zijn tegenwoordig heel veel marktplaatsen waar je kunt handelen in NFT. Hier is het niet alleen mogelijk om te verkopen, maar ook om te kopen. Omdat het aanbod zo ontzettend groot is, is het belangrijk om eerst goed research te doen naar de verschillen. Ga niet zomaar in zee met een willekeurige Marketplace omdat je geen zin hebt om verder te kijken, maar onderzoek goed waar de verschillen liggen. Het grootste verschil is doorgaans toch het soort NFT’s dat je kunt kopen.

Vrijwel alle NFT’s worden per veiling verkocht. Dit betekent dat je tegen elkaar kunt opbieden en de hoogste bieder er vandoor gaat met de NFT. Probeer niet te diep op te gaan in het bieden en blijf bij het maximumbedrag wat je in je hoofd had. Houd er tevens rekening mee dat hier ook nog administratiekosten bij gerekend worden. Zo kan een relatief goedkope NFT alsnog prijzig worden. Lees daarom altijd goed de voorwaarden door en blijf helder denken. Dan kan het onderhandelen écht beginnen!