Spouwmuurisolatie: de voor-en nadelen


De ruimte tussen de buiten- en binnenmuur van een woning wordt de spouwmuur genoemd. Deze spouwmuur is een plek waar over het algemeen veel warmte verloren gaat. Hierdoor heb je niet alleen hogere stookkosten, het kan ervoor zorgen dat je in een koud en vochtig huis woont.

Je kunt je spouwmuur (opnieuw) laten isoleren om zo het warmteverlies tegen te kunnen gaan. Dit levert jou direct een constante besparing op en het verhoogt bovendien de waarde van je huis. Vanuit de overheid kun je tegenwoordig een subsidie krijgen om je spouwmuur te laten isoleren! Hieronder lees je wat de voor- en nadelen zijn van spouwmuurisolatie.

Is spouwmuurisolatie iets voor mij?

Een spouwmuurisolatie is een goede manier om de energiekosten te drukken. Iedereen wil graag besparen dus een spouwmuurisolatie is voor iedereen een goed idee. Echter zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

  • Huizen die van voor 1920 zijn, hebben waarschijnlijk geen spouwmuur.
  • Huizen die van na 1975 zijn, hebben waarschijnlijk al een geïsoleerde spouwmuur.
  • Huizen die in de tussentijd gebouwd zijn, hebben waarschijnlijk wel een spouwmuur, maar zal deze niet geïsoleerd zijn.

De voordelen van spouwmuurisolatie

  • Dankzij de spouwmuurisolatie, blijft de gestookte warmte langer in huis. Hierdoor zal het aangenamer aanvoelen in huis.
  • Omdat de warmte die je opgewekt hebt langer in huis blijft hangen hoef je minder te stoken. Dit kan oplopen tot een besparing van ongeveer 25% op je maandelijkse stookkosten en is bovendien goed voor het milieu.
  • Naast het maandelijks besparen op stookkostenzorgt een spouwmuurisolatie er ook voor dat de waarde van je woning stijgt doordat deze een beter energielabel krijgt. Dit trekt kopers aan bij eventuele verkoop van de woning.
  • Het is gemakkelijk! Doorgaans kun je binnen 1 dag klaar zijn en bovendien hoeft er niks te worden opengebroken.
  • De investering van een spouwmuurisolatie verdien je doorgaans zo tussen de 2 en 7 jaar weer terug. De subsidie die de overheid beschikbaar heeft gesteld om de kosten van het isoleren van de spouwmuur te drukken zorgt ervoor dat de terugverdientijd van de investering korter wordt.

De nadelen van spouwmuurisolatie

De gevel en spouw van je huis moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om geïsoleerd te kunnen worden. Als je de spouwmuur laat isoleren terwijl deze niet aan de voorwaarden voldoet kun je hier onder andere vochtproblemen van ondervinden.

Voorwaarden voor het isoleren van je spouwmuur

  • De gevel moet als eerste in goede staat verkeren en mag geen schade vertonen, en de spouw mag ook niet te vervuild zijn. Een vakman zal dit op voorhand controleren en nagaan of dit eventueel schoongemaakt kan worden.
  • De spouwmuur moet dik genoeg zijn. Aangeraden wordt een minimale dikte van 5 cm. Een dunne spouw kan ook geïsoleerd worden, maar hier wordt ander materiaal voor gebruikt.
  • De gevelbekleding moet dampopen zijn om het vocht makkelijk te kunnen laten ontsnappen.
  • Als laatste wordt aangeraden om gevels die blootgesteld zijn aan slagregen eerst te impregneren.