Gas en elektra aansluiting aanvragen: dit wil je erover weten


Nutsvoorzieningen. We hebben ze nodig om prettig te kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan water uit de kraan, gas om op te koken en natuurlijk een warme verwarming op een koude dag. We nemen het allemaal voor lief en het gemak van vandaag de dag is groot. Toch moet je deze aansluitingen wél aanvragen, anders blijft de kraan droog. In deze blog vertellen we jou alles hierover. Lees je mee?

Online zijn er veel vragen rondom gas elektra aansluiting aanvragen. Waarbij je de leveranciers van gas en elektra kunt vergelijken, is dat voor water niet het geval. Water moet je dus altijd aanvragen bij de enige leverancier in de omgeving. Vaak moet je wel aangeven dat je bijvoorbeeld in een nieuwe woning trekt. Maar hoe zit dat met de aanvraag van gas en elektriciteit?

Aanvraag aansluiting gas en elektriciteit

We zien vaak dat mensen zoeken of vragen om een aanvraag aansluiting gas en elektriciteit. Dat begrijpen we wel. Maar nu veel woning het gas af gaan, kan het ook zijn dat mensen bedoelen dat je een aansluiting voor gas nodig hebt. Dit kan tegenwoordig via de aanvraag mijnaansluiting.nl. Tegenwoordig moet je dit aanvragen bij de gemeente.

We hebben het niet over het aanvragen van een nieuw contract voor gas en elektriciteit. De aansluiting is dan al fysiek aanwezig in de woning. Je hebt alleen nog een contract nodig zodat er ook daadwerkelijk iets uit de aansluiting komt.

Wanneer gas en elektra aanvragen?

Als je in een nieuwbouwwoning trekt raden we je aan om minstens 6 weken voordat je in de woning trekt een contract af te sluiten voor gas en elektra. Trek je in een bestaande woning dan kan het vaak een stuk sneller. Toch raden we je ook aan om even contact te zoeken met je huidige gasleverancier. Soms kan je een contract mee verhuizen naar een nieuw adres. Verderop in de blog komen we hier nog even op terug.

Elektriciteit en gas aansluiten

Naast dat er veel vragen zijn over het afsluiten en het aanvragen, zien wij ook altijd veel vragen rondom het aansluiten van elektriciteit en gas. Daarom hebben we voor jou de meest gestelde vragen rondom gas en elektra aansluiting op een rijtje gezet. Doordat wij voor jou speciaal de meest gestelde vragen rondom gas en elektra hebben verzameld, weet jij straks alles over dit onderwerp. Dus dit wil jij ook weten voordat je overgaat op het afsluiten van gas en elektra.

  1. Hoe lang duur aanvraag gasaansluiting? Hoe lang duurt aanvraag nutsvoorzieningen?

Zowel water, gas als elektriciteit hoeft niet lang te duren voordat het aangesloten is. Dat komt ook omdat je soms de standen kunt doorgeven vanaf het moment dat je er woont. Het kan tussen een aantal werkdagen en een paar weken duren. Dat laatste is vooral het geval wanneer het gaat om een nieuwbouwwoning.

  1. Moet ik ook gas, elektriciteit en water aanvragen voor een huurwoning?

Ja, bij de meeste huurwoningen ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van gas, water en elektriciteit.

  1. Waar aardgasmeter plaatsen?

Deze moet minimaal 2 meter hoog worden geplaatst. Ook moet ‘ie dichtbij of boven de andere meters hangen die je in de kast hebt hangen. Let op: de gasmeter moet verder dan 1,5 meter hangen van hittebronnen, zoals een fornuis of een kachel.