Simpele DIY-projecten met plexiglas 


Op zoek naar leuke DIY-projecten om je interieur een impuls te geven? Kijk eens naar de mogelijkheden die een plexiglas plaat je biedt. Op het internet vind je verschillende aanbieders van kwalitatief goed plexiglas, waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt gaan. Door plexiglas op maat te bestellen hoef je dit zelf niet meer te zagen. Naast het feit dat zo’n zaagsnede mogelijk niet volledig recht is, loop je het risico op kartels of rafels bij bijvoorbeeld het gebruik van een decoupeerzaag. In sommige gevallen ontkom je niet aan het zagen van plexiglas. Zorg in dat geval voor een heel fijn zaagje en werk op een rustige manier; laat de decoupeerzaag het werk voor je doen. 

Kies voor een loftdeur van plexiglas in je interieur 

Een van de DIY-projecten waarmee je direct kunt starten is het creëren van een stijlvolle loftdeur in huis, gemaakt van plexiglas. Onder een loftdeur verstaat men een schuifdeur, die je aan een rail bevestigt. Dit maakt het mogelijk de deur open en dicht te schuiven. Belangrijk voordeel van deze techniek: de deur vormt geen obstakel als je deze een groot deel van de dag open hebt staan. Door voor gekleurd plexiglas te kiezen, bijvoorbeeld door hier een folie op aan te brengen, kun je daarbij een heuse eyecatcher van de deur maken. Plexiglas is van nature een heel licht materiaal, waardoor veel muren geschikt zijn voor de montage hiervan. Daarnaast is het materiaal duurzaam van aard, in de zin dat het lang mooi blijft en niet snel krast. 

Tip: kies voor een handvat op de deur, die past bij de rest van het interieur. Neem bijvoorbeeld een aluminium handvat bij een moderne stijl, een zwart metalen handvat bij een industrieel ingerichte ruimte, enzovoorts. 

Compacte kas of een konijnenren van plexiglas

Naast de mogelijkheid om van plexiglas een stijlvolle loftdeur te maken, kun je het materiaal inzetten bij de creatie van een compacte kas voor in de tuin of op het balkon. Bestel meerdere rechthoekige platen, die je vervolgens met verschillende soorten bevestigingsmateriaal aan elkaar vast kunt maken. Kies bijvoorbeeld voor houten latten rondom het plexiglas. 

Ook leuk is een ren voor je konijnen. Een goed en vaak veel steviger alternatief voor de aluminium rekjes, die al snel zullen gaan roesten. Met plexiglas heb je daar geen last van!  De losse platen kun je onder meer met rubbers of stukjes kunststof aan elkaar bevestigen.