Sfeer in je interieur met een vloerkleed: zo doe je dat!


Sinds we geen vloerbedekking meer in de woonkamer leggen (uitzonderingen daargelaten) moeten we andere manieren zoeken om die harde vloeren warmte te geven. Niet zo gek dat vloerkleden al jaren bij de top woontrends horen. Want met een vloerkleed voeg je warmte en sfeer toe aan je kamer. Het zorgt ook voor een betere akoestiek. Maar hoe pas je een vloerkleed nou goed toe in je interieur?

Voor elke stijl een vloerkleed

Vloerkleden zijn er tegenwoordig in vele vormen, maten en materialen. Van zacht hoogpolig tot stoer jute; rond of vierkant, klein of juist groot; het is er allemaal. En dat ook nog eens in evenveel kleuren en prints. Er is dus echt voor iedere stijl en iedere woning een vloerkleed te vinden. Maar met zoveel keuze kan het ook lastig zijn om het juiste kleed te vinden. Gelukkig kun je online vaak filteren op stijl, kleur, formaat en nog veel meer. En winkels zijn steeds vaker opgedeeld in stijlen. Dus als je weer welke stijl je zoekt, vind je hopelijk gemakkelijker een kleed.

Kies een uniek exemplaar

Zoveel stijlen en zoveel keuzes dus. Maar wat niemand echt leuk vindt is wanneer je jouw zorgvuldig uitgezochte kleed ineens in elke woonkamer lijkt te zien liggen. Oftewel: massaproductie. En daar is natuurlijk niets mis mee als je daarvan houdt of als je helemaal verliefd geworden bent op dat ene vloerkleed, maar het is toch jammer als de buren het ook in de woonkamer hebben liggen.

Gelukkig zijn er ook veel unieke exemplaren te vinden. Vooral online is het aanbod groot. Natuurlijk betaal je hiervoor vaak wel meer dan voor een vloerkleed bij een grote woonketen, maar dan heb je ook wel iets bijzonders. Een soort uniek schilderij op de vloer, zo kun je het ook zien!

Kies bijvoorbeeld voor een handgemaakt, wollen berber vloerkleed. Niet alleen mooi en uniek maar ook heerlijk warm en zacht. Een vintage vloerkleed is naast uniek ook een vloerkleed met een verhaal: die heeft namelijk al een leven achter de rug, bijvoorbeeld in Turkije. En dat zie je.

Kies de juiste plek

Vroeger had je een vierkant of rechthoekig vloerkleed, waar je je bankstel precies op de rand zette, salontafel in het midden: heel standaard en precies. Het interieur van nu is veel minder standaard en dat mag je ook zien aan je vloerkleed. Of vloerkleden. Ja, combineren van verschillende kleden kan en mag en geeft zeker een uniek en gaaf effect. Of leg eens een vloerkleed onder de eettafel, leg hem juist diagonaal in de kamer of zorg voor een kleed dat de hele zithoek bedekt. Een kleine ruimte wordt optisch groter met één groot kleed, terwijl een grote ruimte gebroken wordt door één of meerdere kleinere kleden. De boodschap mag duidelijk zijn: leg het kleed, of de kleden, zo neer dat jij het gaaf vindt en zo dat deze het beste tot zijn recht komt in de ruimte. Je salontafel hoeft niet in het midden te staan en e bank hoeft niet precies op de rand te staan!