PVC visgraat leggen: stappenplan


Wie kijkt naar de nieuwste trends op het gebied van wonen, ziet dat er één trend is waar we niet om heen kunnen en dat is uiteraard de PVC-visgraat vloer. De chique stijl van de visgraat en het gemak van een PVC vloer. In deze blog vertellen we jou alles over deze vloer en leggen we jou uit hoe je deze goed kunt leggen. Lees je mee?

Een visgraatvloer is een vloer waarbij je verschillende korte planken gebruikt. Deze planken worden neergelegd in een punt naar boven of naar beneden. Je moet deze manier van neerleggen niet verwisselen met de Hongaarse punt, want bij deze manier van neerleggen liggen de haakse hoeken om en om. Bij een visgraat vloer zijn de zijkanten juist schuin, waardoor je een strakkere belijning krijgt.

Door te kiezen voor een mooie PVC visgraat vloer in je woning kies je eigenlijk direct voor stijl en klasse. Het werd vroeger dan ook vooral in statige huizen gebruikt. Dit was zo rond de 19de eeuw, maar we zien nu dus dat deze trend weer compleet terug is!

Hoe leg je een PVC visgraatvloer?

Uiteraard waren de vloeren uit de 19de eeuw niet van PVC gemaakt. PVC is een vloer die gemaakt is van een thermoplastische kunststof. Hierdoor heeft de vloer verschillende lagen van een bepaald soort plastic. De vloer is stevig en je kan er heel lang mee doen. Het is steviger dan hout en vooral ook minder krasgevoelig. Maar de vraag is natuurlijk nu ook vooral: hoe leg je deze PVC-visgraatvloer eigenlijk neer?

Allereerst is het heel belangrijk dat je precies uitrekent hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Vaak kun je dit wel online doen. Check vervolgens met een waterpas of de vloer wel volledig egaal is. Als je merkt dat het niet egaal is, dus dat het waterpas niet recht ligt, dan is het goed dat je de vloer opvult. Ook kan je vaak met een goede ondervloer een hoop recht trekken. Bepaal daarbij ook voor jezelf of je de vloer bijvoorbeeld in de woonkamer wilt leggen of in meerdere ruimtes om zo een mooi geheel te creëren.

Heb je de vloer binnen in huis? Leg dan alles open, zodat de vloer kan acclimatiseren. Dit is belangrijk, want op deze manier kan de vloer goed uitzakken en is deze straks klaar voor het leggen. De vloer heeft ruim 48 uur nodig, dus houdt daar rekening mee.

Zo leg je de vloer neer

Allereerst moet de kamer bezemschoon zijn, dat betekent niet spik en span. Maar het is wel goed dat je ervoor zorgt dat het relatief schoon is. Ga er dus goed met een bezem doorheen. Dan is het goed om de ruimte af te tekenen. Hierdoor weet je waar de planken straks moeten komen voor het motief. Je begint altijd met de middelste rij neerleggen. Vanuit hier leg je steeds een nieuwe rij tot je bij de zijmuur bent. Je legt deze planken steeds om en om. Het prettige van een PVC-vloer is dat het niet veel werk is. Je moet het klusje alleen even door hebben.

Meer weten over vloeren? Bekijk dan deze video!