Nederlanders hopen in de kerstvakantie even weg te kunnen


De versoepelingen in het najaar van dit jaar leidden ertoe, dat een groot aantal gezinnen de zon opzocht in Zuid-Europa. Bestemmingen als Tenerife, Madeira en Corsica waren populair. Het warme weer werd door velen gemist, na een zeer teleurstellende zomer in eigen land. Een ander deel besloot de vakantie in de herfstvakantie nog uit te stellen en een wintersportvakantie te boeken voor de kerstvakantie. Onder meer het huren van een chalet op een vakantiepark in Oostenrijk en Zwitserland is hierbij populair. Grote vraag is echter of deze vakanties door kunnen gaan. In Oostenrijk zijn de regels rond het coronavirus verstrengd. Een nieuwe aanscherping wordt verwacht op 6 december.

Ook andere vakanties niet zeker

Niet alleen een vakantie naar populaire wintersportoorden in Oostenrijk en Zwitserland zijn onzeker. Ook vakanties naar bijvoorbeeld de Belgische Ardennen of Duitsland zijn uiterst onzeker, nu de besmettingen in verschillende Europese landen oplopen. Enkel in Zuid-Europa ligt dat aantal relatief laag, al lijkt ook daar een nieuwe golf aanstaande. Het lage aantal besmettingen hangt daar samen met het feit, dat de hogere temperaturen maken dat mensen veelal buiten zijn. De kans op besmettingen is buiten aanzienlijk kleiner, dan binnen. Het is nog onzeker of deze Zuid-Europese landen hun regels voor Nederlandse toeristen zullen aanscherpen in de komende periode. Men wil er voorkomen dat Nederlanders of bijvoorbeeld Belgen het virus meenemen en zorgen voor een snelle toename in het aantal besmettingen.

Oostenrijk kiest voor flinke aanscherping regels

Oostenrijk overweegt momenteel een vaccinatieplicht, daar er nog een grote groep burgers is die zich niet heeft laten inenten. Daarnaast wijkt Oostenrijk af van de regels die op Europees niveau zijn afgesproken over het coronabewijs. Zo mag de laatste prik niet langer dan 270 dagen geleden gezet zijn. Daar waar eerder afgesproken was, dat die termijn op 360 dagen lag. Het maakt dat met name oudere Nederlanders Oostenrijk mogelijk niet meer binnen kunnen komen voor hun wintersportvakantie, tenzij zij op dat moment een boostervaccinatie hebben gehad. Ook geldt vanaf 3 januari dat één prik met het Janssen-vaccin niet langer volstaat. Ingrijpende maatregelen voor mensen die een wintersportvakantie op de planning hadden staan.

Nederland scherpt regels op het gebied van reizen niet aan

Voorlopig worden de regels rond het reizen naar andere landen niet aangescherpt in Nederland. Daar waar dit vorig jaar wel gebeurde. Zeker in de zomer van 2020 was het lastig om een vakantie naar een ander Europees land te boeken. Wel wordt ten zeerste aangeraden oranje landen te vermijden. Het risico op een besmetting met het coronavirus is hier relatief groot. Inmiddels heeft de VS haar landsgrenzen weer geopend voor de Europese toerist. Een vaccinatie alleen is hier niet voldoende. Je moet je voor vertrek ook laten testen.